Ľubomír Hudačko Kultúra

Filmári od Prešova si zažili svoje: Museli bojovať s problémami, ich snímku napokon uvidí Hollywood

Taký úspech sa len tak nevidí. Partia mladíkov z Prešovského okresu sa s talentom podujala na súťaž v krátkometrážnych filmoch a ich Missing Memories zvíťazil v celosvetovej súťaži 48 FILM Project! Nerodilo sa to ale ľahko, hneď na začiatku pocítili nejednu komplikáciu...

Ilustračný obrázok k článku Filmári od Prešova si zažili svoje: Museli bojovať s problémami, ich snímku napokon uvidí Hollywood
Zdroj: Dnes24.sk

Úspech dosiahli v kategórii People´s Choice. Vo februári pri slávnostnom odovzdávaní cien sa bude dielo východniarov z okresu Prešov premietať priamo v Hollywoode!

Boli sme zvedaví na detaily popri natáčani. Nadšenci filmu dlho rozmýšľali nad rôznymi návrhmi – no napokon sa všetci zhodli na spoločnej myšlienke: chceli odkázať svetu, ako nesmierne dôležité sú v živote vzťahy a akú nevyčísliteľnú hodnotu má čas.

„Mnohokrát dávame prednosť práci a peniazom, kvôli tomu, aby sme mohli zabezpečiť svoje rodiny – a paradoxne kvôli nedostatku času sa potom rodiny rozpadajú. Ilustrovali sme to na vzťahu otca a dcéry, keďže v dnešnom svete vnímame veľkú krízu otcovstva – ale samozrejme, každý si v tom môže nájsť obraz seba, svojej rodiny, kamarátov,“ uviedol pre portál Prešv 24 režisér Ondrej Martinkovič.

Pri tvorbe scenára podľa neho pomáhali viacerí kamaráti aspoň telefonicky, iní zas došli pomôcť pri natáčaní. Začiatok však vôbec nebol ružový, práve naopak. Po porade sa hneď na začiatku skomplikovalo niekoľko vecí. „Zistili sme, že za registráciu sa platí poplatok 150 dolárov, nedarilo sa nám vybrať vhodných hercov – obvolávali sme kamarátov až napokon neskoro večer sa nám podarilo dohodnúť Martina Gálla a Majku Gajdošovú – bočné roly hrali samotní kameramani,“ smeje sa Martinkovič.

Pri natáčaní bola navyše obrovská zima, dážď a rýchlo sa stmievalo, takže boli tlačení časom. „Vedeli sme, že scénu nemôžeme opakovať toľkokrát, koľko by bolo potrebné – keďže sme museli dodržať časomieru. Napokon sme všetko stihli natočiť, postrihať a poslať hotový film do súťaže – dokonca ešte v časovom predstihu pár hodín vopred,“ dodal režisér.

Ako víťazi v kategórii „hlas ľudu“ sú na odovzdávanie cien pozvaní. Avšak nakoľko sú cestu aj s ubytovaním nútení hradiť z vlastného vrecka, privítali by akúkoľvek pomoc, buď priamu alebo prostredníctvom hľadania sponzorov, ktorí im na tejto náročnej ceste za snom umožnia dôjsť až do cieľa. Pre sponzora sa určite podľa Martinkoviča vedia zavďačiť, formou rôzneho propagačného videa.

Výsledok si môžete pozrieť v našej videogalérii.

Čítajte o projekte mladých umelcov viac!

foto poskytol Ondrej Martinkovič

Missing memories: S týmto filmom smerujú východniari do Hollywoodu!
1
Galéria
Filmári z prešovského okresu: So svojou tvorbou až do Hollywoodu!
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM