Správy

Fico v Prešove perlil, redaktorku označil za hus. Ministerstvo reaguje: Slnko neprospelo

Podľa Ministerstva obrany SR išlo o bezobsažnú tlačovku plnú nezmyslov a klamstiev so zúfalým zastrašovaním, vytrhávania z kontextu a zavádzania verejnosti.

Ilustračný obrázok k článku Fico v Prešove perlil, redaktorku označil za hus. Ministerstvo reaguje: Slnko neprospelo
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Návrh dohody o spolupráci v oblasti obrany medzi SR s USA (DCA) je pre Slovensko nevýhodný a porušuje suverenitu Slovenska.

V stredu to na tlačovej konferencii v Prešove povedal predseda Smeru-SD Robert Fico, ktorý podľa svojich slov nespochybňuje záväzky SR v Severoatlantickej aliancii (NATO). Ministerstvo obrany (MO) SR v reakcii na jeho vyjadrenia hovorí o zúfalom zastrašovaní, vytrhávaní z kontextu a zavádzaní.

„Je to zmluva, ktorá podľa Ústavy SR bude mať prednosť pred vnútroštátnymi zákonmi SR. Navrhované znenie v každom jednom článku je v príkrom rozpore s ponímaním suverenity a zvrchovanosti samostatného štátu,“ uviedol Fico.

Apel na kolegov

Návrh dohody podľa neho dáva Spojeným štátom americkým (USA) a armáde USA „voľnú vstupenku minimálne na desať rokov na trvalú prítomnosť vojakov, civilných zamestnancov, dodávateľov a rodinných príslušníkov“. Pre Slovensko je podľa Fica dohoda nevýhodná.

„Budem žiadať mojich kolegov v poslaneckom klube, aby sme nikdy takýto typ dohody, ktorý je na stole, v parlamente nepodporili,“ povedal Fico.

Ministerstvo obrany SR považuje Ficovo vystúpenie za plné nezmyslov a klamstiev.

Celé vyjadrenie ministerstva obrany nájdete na 2. strane.

Neprehliadnite ani ďalšie aktuálne správy:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM