Správy

Fašiangy trochu inak: V Prešove budú online, uvidíme aj 5-metrové masky

Začiatkom marca sa končí tradičné fašiangové obdobie, ktoré trvá od sviatku Troch kráľov až do Popolcovej stredy.

Ilustračný obrázok k článku Fašiangy trochu inak: V Prešove budú online, uvidíme aj 5-metrové masky
11
Galéria

Začiatkom marca sa končí tradičné fašiangové obdobie, ktoré trvá od sviatku Troch kráľov až do Popolcovej stredy. Fašiangy sa typicky končia honosnými oslavami, ktoré sprevádzajú masky, hudba, rôzne ľudové zvyklosti a tradície. Presov.dnes24.sk o tom informovali z PKO v Prešove.

Päťmetrové masky

Pandemická situácia ani tento rok nedovolí osláviť fašiangy hromadným podujatím v centre mesta. PKO sa však prispôsobilo a „fašiangovať“ sa bude online. Uvidíme tak folklórny fašiangový sprievod s originálnymi päťmetrovými fašiangovými maskami.

Na Slovensku sa tieto sviatky jari totiž vždy oslavovali veselosťou a hravosťou.

Fašiangový sprievod

Symbolom fašiangových slávností je i fašiangový sprievod. Tento ľudový zvyk sa u nás dlhodobo traduje a je stále atraktívny pre všetky vekové skupiny. Jeho jedinečná atmosféra plná spevu a tanca folkloristov, bláznivých masiek či sýtych jedál je pozvánkou pre všetkých zapojiť sa do živých osláv tradične v centre mesta či dediny.

V utorok 1. marca o 16:00 hodine sa v uliciach Prešova uskutoční fašiangový sprievod.

Ďalšie zaujímavosti zo siete Dnes24:

Prešovčania si ho môžu prísť vychutnať do centra mesta alebo sledovať fašiangovú veselicu online. „Živý prenos“ fašiangového sprievodu bude totiž PKO ako organizátor Fašiangovania vysielať cez sociálne siete.

Tentoraz (ne)tradične

„Aktuálne platné opatrenia definujú hromadné podujatia spojené s konzumáciou jedál a nápojov naďalej medzi vysoko rizikové. Hľadáme tak kreatívne spôsoby, ako priniesť kultúru. Tešiť sa môžete na prešovské folklórne súbory, ktoré nás svojím tancom, spevom a vinšovaním prevedú historickým centrom mesta Prešov. Sprievod zakončíme slávnostným pochovávaním basy," vysvetlil Rastislav Platko, vedúci programového oddelenia PKO.

Fašiangového sprievodu sa zúčastnia prešovské folklórne súbory – FS Šarišan, DFS Šarišanček, FS Starišan, FS Dúbrava, DFS Dúbravienka, FS Karpaťanin, FS Solivarčan a FS Rozmarija.

Rodina slameniakov

Okolie Konkatedrály svätého Mikuláša skrášľuje rodinka slamených panákov, ktorých úlohou je priniesť folklórnu, ale i tradičnú vidiecku atmosféru do centra mesta. Rozveseľovať budú do 3. marca.

V deň podujatia pribudnú k slameným panákom štyri päťmetrové fašiangové masky, ktoré vytvoril tím Mestskej galérie Caraffka pod vedením Janette Langovej v spolupráci s folklórno-kreatívnou dielňou Slávky Pavukovej z DFS Šarišanček. Pre svoju mohutnosť budú masky inštalované na námestí len počas dňa fašiangového sprievodu.

Objektívom: Prešov sa chystá na blížiace sa fašiangové obdobie
11
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM