Ľubomír Hudačko Kultúra

Fanúšikovia Mórica Beňovského si prišli na svoje: Ľubovniansky hrad ožil filmom

Na Ľubovnianskom hrade sa v uplynulú sobotu stretli zvedavci, fanúšikovia Mórica Beňovského i náhodní turisti. Všetci mali možnosť vzhliadnuť divadlo aj film o tomto cestovateľovi a kráľovi Madagaskaru.

Ilustračný obrázok k článku Fanúšikovia Mórica Beňovského si prišli na svoje: Ľubovniansky hrad ožil filmom
Zdroj: Webnoviny.sk

„Pri príležitosti 245. výročia uväznenia najslávnejšieho väzňa Ľubovnianskeho hradu, kráľa Madagaskaru, Mórica Beňovského, priblížili jeho príbeh návštevníkom organizátori – Ľubovnianske múzeum a Združenie Mórica Beňovského,“ povedal výkonný riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Severný Spiš – Pieniny Aleš Solár.

Návštevníci si pozreli film

„V rámci podujatia si záujemcovia mohli pozrieť predstavenie Dyvalla spod šikmej veže a pozrieť si film cestovateľa Vladimíra Dudláka Móric Beňovský žije!,“ dodal.

Súčasťou večera s Móricom Beňovským bola aj talkshow Katky Koščovej a Vladimíra Dudláka, autora filmu Móric Beňovský žije!. „Celý deň na Ľubovnianskom hrade bol venovaný najznámejšiemu väzňovi tohto hradu Móricovi Beňovskému. A premietal sa tu aj náš film,“ uviedol ďalejVladimír Dudlák, ktorého film na hradnej stene mohli vzhliadnuť aj návštevníci Ľubovnianskeho hra­du.

Minulý rok prišlo viac ako 100 000 ľudí

„Celovečerný dokument Móric Beňovský žije je trojročná robota, my sme točili na Mauríciu, na Madagaskare, v Maďarsku, v Poľsku, v rôznych lokalitách, ktoré sa týkajú Beňovského, boli sme na Ľubovnianskom hrade, v Spišskej Sobote. Takže sú to všetko také veci, čo nám priniesli aj nové poznatky o Móricovi Beňovskom,“ pokračoval v opise.

Podľa Aleša Solára v minulom roku prišlo na hrad 118 000 turistov. K zvyšovaniu návštevnosti prispievajú nielen pravidelné sprievodné podujatia na hrade, ale aj novinka – prehliadka hradu pre nevidiacich.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM