Ľubomír Hudačko Iné športy

FANTÁZIA! Slovensko má v Crossmintone 5 titulov majstrov sveta, FOTO

To, že juniori majú skvelú formu pred MS bolo známe, keďže to potvrdzovali na posledných turnajoch na Slovensku a v zahraničí. No zisk 5 titulov bol nadplán.

Ilustračný obrázok k článku FANTÁZIA! Slovensko má v Crossmintone 5 titulov majstrov sveta, FOTO
5
Galéria
Zdroj: Slovenská asociácia crossmintonu

Viete čo je crossminton? Ide o rýchlu kombináciu tenisu, squashu a bedmintonu. Môžete ho hrať kedykoľvek a kdekoľvek – bez siete. Dnes24.sk o tom informoval Vladimír Pjecha zo Slovenskej asociácie crossmintonu.

Hráči stoja 12,80 metrov od seba, každý z nich vo štvorci s dĺžkou 5,50 m.

Cieľom hry je odbiť košík do súperovho štvorca. Hráč, ktorý dosiahne 16 bodov ako prvý aspoň s dvojbodovým náskokom, vyhráva set. Ten kto získa ako prvý 2 sety vyhráva zápas.

A práve v tomto športe boli úspešní slovenskí športovci, získali až 5 titulov majstrov sveta.

Juniori podľa slov Pjechu mimoriadne potešili, veď získali 13 medailí, z toho 12 pre klub SbK Lipany.

„Tentokrát sme zvíťazili až v piatich kategóriách a v deviatich sme si odniesli bronzové medaily. Spomedzi 22 krajín a 460 hráčov sme teda patrili na tohtoročných MS medzi najúspešnejšie krajiny šampionátu,“ vysvetlil Pjecha. Majstrovský titul v hlavných kategóriách obhájili Japonci.

Juniori zvíťazili v 5 kategóriách

To, že juniori majú skvelú formu pred MS bolo známe, keďže to potvrdzovali na posledných turnajoch na Slovensku a v zahraničí.

„Presadili sa v každej juniorskej kategórii a domov si odniesli až 5 zlatých a 8 bronzových medailí. To znamená, že neprehrali ani jedno finále a dokonca v nich nestratili ani jeden set a všetky vyhrali 2:0,“ priblížil ďalej Pjecha.

Prvé zlato vo dvojhre vybojovala najmladšia hráčka Karolína Čorňáková v kategórii dievčat do 12 rokov bez straty setu, keď si vo finále poradila s poľskou hráčkou.

Aj vo štvorhre

Medzi dievčatami do 14 rokov dominovala Romana Michalíková, ktorá obhájila minuloročný titul majsterky sveta zo Záhrebu.

Ján Ščavnický ml. zvíťazil v kategórii do 16 rokov chlapcov, keď porazil vo finále Japonca Hironori Motokiho 2:0 na sety.

Medzi najstaršími juniormi zvíťazil Viliam Kopilec, ktorý po sérii druhých miest na predchádzajúcich šampionátoch zvíťazil práve tento rok v Brne.

To, že juniori nedali konkurencii šancu ukázali aj vo štvorhre, keď ju jednoznačne vyhrali a Ján Ščavnický ml. a Viliam Kopilec tak získali druhé zlaté medaily.

Ďalšie úspechy

Bianka Jančeková získala bronzovú medailu vo dvojhre medzi dievčatami do 18 rokov, keď podľahla až v semifinále. S Romanou Michalíkovou získali bronz aj v juniorskej štvorhre dievčat.

Na treťom mieste skončil aj Marek Ištok z klubu TJ Slávia PU Prešov medzi chlapcami do 18 rokov.

Štrnásťročné dievčatá ovládli stupeň pre víťazov, keď okrem prvého sme získali aj dve tretie miesta a to Saša Hajduková a Daniela Jasenská.

V tej istej vekovej kategórii medzi chlapcami vybojoval 3. miesto aj Dávid Šomjak, ktorý si odniesol medailu zo šampionátu pri svojej premiére.

Bronzové medaily získali aj naši najmladší hráči do 12 rokov a to Ján Koščak, ktorý ovládol svoju skupinu a podľahol až v semifinále. A Nela Laura Franková, ktorá postúpila z 2. miesta zo skupiny a podľahla v semifinále Karoline Čorňákovej.

Medaily pre seniorov

Obhájiť bronzové medaily z predchádzajúceho roka sa podarilo páru Rastislav Michalík a Mária Ščavnická v zmiešanej štvorhre nad 40 rokov.

V hlavnej mužskej kategórii, kde sa predstavilo 100 hráčov sa nestratili ani naši traja slovenský reprezentanti a všetci postúpili zo skupín do vyraďovacích bojov.

Vladimír Pjecha obsadil konečné 17. miesto a Marián Svoboda a Patrik Turňa 33. miesto.

Aj medzi ženami sa v skupinovej fáze darilo naším hráčkam keď pohodlne postúpili. Nakoniec obsadila Tamara Lukáčová 9. miesto a Katarína Daduľáková 17. miesto.

V hlavnej mužskej štvorhre skončili až vo štvrťfinále Patrik Turňa a Adam Kakula, kde podľahli nemeckému páru. Deviati boli Marián Svoboda a Vladimír Pjecha, ktorí podľahli až nemeckému páru 0:2 na sety.

Objektívom: Športovci získali tituly majstrov sveta v Crossmintone
5
Galéria
Zdroj: Slovenská asociácia crossmintonu

Ďalšie zaujímavosti zo siete Dnes24:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM