Rôzne

Fakultná nemocnica v Prešove? Môže sa pochváliť novou detskou psychiatriou

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) navštívila Fakultnú nemocnicu s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove, kde si prezrela zrekonštruované priestory detskej psychiatrie.

Ilustračný obrázok k článku Fakultná nemocnica v Prešove? Môže sa pochváliť novou detskou psychiatriou
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Ministerstvo zdravotníctva na rekonštrukciu pre toto oddelenie schválilo 700 000 eur, ktoré nemocnica dostane z kapitálových výdavkov. Informovala o tom vo štvrtok hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová.

Na prešovskej pedopsychiatrii sa budú liečiť deti a mladiství s rôznymi diagnózami „Zdravotníci budú liečiť pacientov na oddelení s 30-lôžkovou kapacitou. Časť oddelenia psychiatrie, vyčlenená pre detského pacienta v našej nemocnici, tak bude pokrývať potreby pre špecializáciu detskej psychiatrie v lôžkovej zdravotnej starostlivosti pre náš región. Psychiatrické oddelenie má v Prešove dlhú históriu a má bohaté skúsenosti so starostlivosťou o dospelého pacienta. Starostlivosť o detského psychiatrického pacienta je pre nás teraz výzvou a verím, že v primeranom časovom horizonte budeme aj v tejto časti psychiatrickej odbornosti etablovaným pracoviskom,“ povedal generálny riaditeľ prešovskej nemocnice Radoslav Čuha.

K posilneniu oblasti detskej psychiatrie pomôže aj rezidentský program, ktorý sa tento rok rozširuje o ďalšie špecializácie. Okrem pedopsychiatrov doň pribudnú aj odborníci na urgentnú medicínu a anesteziológovia. „Rezidentský program je účinný nástroj na doplnenie chýbajúcich lekárov rozličných špecializácií do systému,“ uviedla Kalavská.

Na Slovensku je aktuálne viac ako 650 psychiatrov, z toho približne 45 detských. Ministerstvo zdravotníctva pracuje na celkovej koncepcii rozvoja psychiatrickej starostlivosti so zameraním na detskú psychiatriu. Tím odborníkov zároveň pripravuje štandardné diagnostické a terapeutické postupy, ktoré zahŕňajú aj oblasť psychiatrie.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM