Andrea Mesarčíková Rôzne

Extrémne teploty sa môžu podpísať aj pod zníženú výkonnosť na pracovisku

Horúce letné počasie sa môže podpísať aj pod zvýšenú únavu a zníženú výkonnosť na pracovisku.

Extrémne teploty totiž môžu spôsobovať záťaž zamestnancov teplom na väčšine pracovísk, čo môže spôsobiť až prehriatie organizmu so zvýšením telesnej teploty, malátnosťou, ospalosťou, bolesťami hlavy, závratmi, nevoľnosťou až zvracaním.
Dbať preto treba na správny pitný režim a vhodný výber pracovného odevu. Ten by mal byť jednovrstvový, podľa možnosti svetlej farby a z prírodných materiálov, pretože syntetické materiály neumožňujú odparovanie potu.
„Dostupnosť a dostatok pitnej vody na pracovisku pre zamestnancov je samozrejmosťou. Okrem toho odporúčame konzumáciu dostatočného množstva vhodných nápojov, ktoré majú občerstvujúce a uhrádzajúce vlastnosti,“ upozorňujú odborníci z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.
Tie dodávajú telu nielen tekutiny, ale aj soli a ďalšie látky, ktoré telo stráca nadmerným potením. Pitný režim by mal uhradiť najmenej 70 percent vody stratenej za pracovnú zmenu nadmerným potením a dýchaním. Nápoje majú obsahovať čo najmenej cukru, pretože tie sladké zvyšujú pocit smädu. Nemali by obsahovať alkohol, ktorý zvyšuje metabolizmus a tým aj produkciu tepla v organizme.
Teplota nápojov by sa mala pohybovať v rozmedzí 12 až 15° C. Vhodné sú stolové minerálne vody s obsahom sodíka do 100 mg/l, bylinkové čaje, ovocné čaje alebo šťavy. „Finančne uhrádzať tieto nápoje nie je povinnosťou zamestnávateľa,“ upozorňuje ÚVZ SR.
Na pracovisku je potrebné zabrániť insolácii, teda prenikaniu priamych slnečných lúčov cez okná alebo svetlíky, tienením, napr. žalúziami alebo roletami. Pracoviská bez klimatizácie treba vetrať.
„V prípade potreby je treba zamestnancom umožniť prestávky v práci, aby sa mohli ochladiť osprchovaním alebo umytím pokožky chladnou vodou,“ dodáva ÚVZ SR. Prípadná úprava režimu práce a oddychu najmä pri prácach s nadmernou fyzickou záťažou a pri prácach na vonkajších pracoviskách, ako je napríklad posun začiatku pracovnej zmeny, dĺžka a zaradenie prestávok a pod. má byt riešená dohodou medzi zamestnávateľom a zástupcami zamestnancov.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM