Extrémne teploty sa môžu podpísať aj pod zníženú výkonnosť na pracovisku
Horúce letné počasie sa môže podpísať aj pod zvýšenú únavu a zníženú výkonnosť na pracovisku.
Extrémne teploty totiž môžu spôsobovať záťaž zamestnancov teplom na
väčšine pracovísk, čo môže spôsobiť až prehriatie organizmu so
zvýšením telesnej teploty, malátnosťou, ospalosťou, bolesťami hlavy,
závratmi, nevoľnosťou až zvracaním.
Dbať preto treba na správny pitný režim a vhodný výber pracovného odevu.
Ten by mal byť jednovrstvový, podľa možnosti svetlej farby a z prírodných
materiálov, pretože syntetické materiály neumožňujú odparovanie potu.
„Dostupnosť a dostatok pitnej vody na pracovisku pre zamestnancov je
samozrejmosťou. Okrem toho odporúčame konzumáciu dostatočného množstva
vhodných nápojov, ktoré majú občerstvujúce a uhrádzajúce vlastnosti,“
upozorňujú odborníci z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.
Tie dodávajú telu nielen tekutiny, ale aj soli a ďalšie látky, ktoré telo
stráca nadmerným potením. Pitný režim by mal uhradiť najmenej 70 percent
vody stratenej za pracovnú zmenu nadmerným potením a dýchaním. Nápoje
majú obsahovať čo najmenej cukru, pretože tie sladké zvyšujú pocit
smädu. Nemali by obsahovať alkohol, ktorý zvyšuje metabolizmus a tým aj
produkciu tepla v organizme.
Teplota nápojov by sa mala pohybovať v rozmedzí 12 až 15° C. Vhodné sú
stolové minerálne vody s obsahom sodíka do 100 mg/l, bylinkové čaje,
ovocné čaje alebo šťavy. „Finančne uhrádzať tieto nápoje nie je
povinnosťou zamestnávateľa,“ upozorňuje ÚVZ SR.
Na pracovisku je potrebné zabrániť insolácii, teda prenikaniu priamych
slnečných lúčov cez okná alebo svetlíky, tienením, napr. žalúziami
alebo roletami. Pracoviská bez klimatizácie treba vetrať.
„V prípade potreby je treba zamestnancom umožniť prestávky v práci, aby
sa mohli ochladiť osprchovaním alebo umytím pokožky chladnou vodou,“
dodáva ÚVZ SR. Prípadná úprava režimu práce a oddychu najmä pri prácach
s nadmernou fyzickou záťažou a pri prácach na vonkajších pracoviskách,
ako je napríklad posun začiatku pracovnej zmeny, dĺžka a zaradenie
prestávok a pod. má byt riešená dohodou medzi zamestnávateľom a
zástupcami zamestnancov.
Zdroj TASR