Ľubomír Hudačko Rôzne

Etablovaná spoločnosť ohlásila rozšírenie výroby: Pri Prešove majú vzniknúť desiatky pracovných miest!

Ďalšia nádej pre nezamestnaných. Etablovaná spoločnosť v priemyselnom parku pri Prešove ohlásila rozšírenie svojej výroby. V pláne je vytvorenie nových pracovných miest a tých majú byť desiatky.

Ilustračný obrázok k článku Etablovaná spoločnosť ohlásila rozšírenie výroby: Pri Prešove majú vzniknúť desiatky pracovných miest!
Zdroj: TASR

Spoločnosť Honeywell, ktorá sa od roku 2012 etablovala v priemyselnom parku Záborské neďaleko Prešova, plánuje takmer zdvojnásobiť svoju výrobu a vytvoriť viac ako 130 nových pracovných miest.

Bude druhou najväčšou prevádzkou

„V tejto chvíli môžem vysloviť len radosť z tejto správy, pretože každé pracovné miesto je pre nás prínosom,“ uviedla primátorka Andrea Turčanová, ktorá si spolu s predsedom vlády SR Robertom Ficom a vrcholovým manažmentom amerického investora prezrela výrobný závod v IPZ.

Zámery firmy by sa mali naplniť do roku 2019. Informoval o tom na brífingu predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Honeywellu David M. Cote po stretnutí s predsedom vlády SR Robertom Ficom vo výrobnom závode. Spoločnosť na výrobu turbodúchadiel a turbokomponentov pre automobilový priemysel sa bude uchádzať o štátne stimuly vo výške 4 milióny eur. Na začiatku rozbehu výroby v roku 2012 dostala vládnu podporu vo výške 19,1 milióna eur. Aktuálne spoločnosť Honeywell zamestnáva na tri zmeny v prešovskom závode 430 pracovníkov.

Nový projekt ráta s rozšírením kapacity závodu o 6082 štvorcových metrov. Zo súčasných 7448 m2 ho rozšíria na 13 530 m2. Prešovský závod sa tak stane druhou najväčšou prevádzkou na výrobu turbodúchadiel spoločnosti Honeywell na svete. Cote uviedol, že prichádzajú na trh s ponukou, ktorá je žiadaná a odlišná od konkurencie. Viac ako 50 percent všetkých aktivít firmy súvisí so zlepšovaním efektivity spotreby energií.

Zamestnávajú vysoko vzdelaných ľudí

Turbodúchadlá dokážu znížiť spotrebu motora o 20 až 40 percent, čo podľa slov generálneho riaditeľ znamená technológiu, ktorá urobí svet čistejším. Predseda vlády uviedol, že dobré napredovanie spoločnosti je výsledkom, že rozhodnutie vlády SR podporiť túto strojárenskú firmu bolo správne. Pretože podporili vážnu strojársku výrobu, ktorá využíva najmodernejšie technológie a zamestnáva vysoko vzdelaných ľudí.

„Mňa osobne teší, že je tu plán rozšíriť počet zamestnancov zo súčasných 430 o ďalších 130 v určitom období. Sme v regióne, kde je miera nezamestnanosti stále vyššia, ako je priemer na Slovensku. Rovnako som sa zaujímal o spoluprácu tejto firmy so strednými technickými školami a univerzitami, pretože ten, kto chce pracovať v tejto spoločnosti, musí mať veľmi kvalitné vzdelanie. Či už stredoškolské, alebo vysokoškolské a upriamil som pozornosť vedenia firmy na systém duálneho vzdelávania,“ povedal Fico.

Závod posilňuje vzťahy so školami

Premiér s vedením spoločnosti hovoril aj o možnostiach zamestnávania mladých ľudí s podporou úradu práce. Expandovanie spoločnosti ho teší o to viac, že Slovensko sa stáva čím ďalej tým väčšou automobilovou veľmocou. Pripomenul, že sa uchádzame o príchod ďalšej automobilky na Slovensko, kde môže firma Honeywell nájsť svojich ďalších odberateľov. Fico doplnil, že vláda zatiaľ nemá žiadosť o stimuly od Honeywellu na druhú fázu rozšírenia výroby.

Ale v štádiu rozpracovania je takáto žiadosť v objeme 4 milióny eur, ktorá musí prejsť cez medzirezortné pripomienkové konanie, až potom sa dostane na rokovanie vlády. Podľa jeho vyjadrenia vláda nemá problém takúto žiadosť podporiť, pokiaľ vedie k takým pozitívnym výsledkom, aké v tejto fabrike videl.

„Ak to bude o takejto kvalite, nevidím dôvod, prečo by vláda nemala pozitívne o tomto stimule rozhodnúť,“ povedal Fico s tým, že s rozširovaním kvalitných firiem na Slovensku bude aj veľký tlak na vzdelávací systém, aby produkoval kvalifikovaných absolventov. Od otvorenia závodu v Prešove spoločnosť Honeywell posilňuje svoje vzťahy s Technickou univerzitou v Košiciach a Strednou priemyselnou školou v Prešove.

Čítajte tiež:

Analýza, ktorá by vás mala zaujímať: Pozrite si, ako ohodnotili finančné zdravie Prešova

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM