Ľubomír Hudačko Rôzne

Elektronická tabuľa MHD v Prešove: Dopravný podnik o tom, či pribudnú aj ďalšie

Prešovčanov v ostatných dňoch zaujalo, že na Sekčove sa v rámci MHD obavila elektronická tabuľa. Dopravný podnik v reakcii uviedol, či pribudnú aj ďalšie.

Ilustračný obrázok k článku Elektronická tabuľa MHD v Prešove: Dopravný podnik o tom, či pribudnú aj ďalšie
3
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko

Už aj do Prešova dorazila známa novinka z iných slovenských miest. Cestujúcim pomôže zorientovať sa, kedy môže čakať svoj najblížší spoj.

Ponúka 6 spojov

Teraz sme v reakcii na danú novinku spoznali ďalšie podrobnosti. Skúšobná prevádzka zastávkovej tabule, ktorá je umiestnená na zastávke MHD Martina Benku v smere na Sibírsku ulicu na sídlisku Sekčov bola spustená v utorok. Cestujúcim ponúka 6 najbližších odchodov spojov. Na tabuli sa zobrazujú informácie o čísle linky, smere premávky a čase odchodu zo zastávky. Tabuľa prostredníctvom GPS komunikuje s centrálnym serverom dopravcu a s jednotlivými vozidlami MHD a tak vie zobraziť reálne informácie o príchode vozidiel.

„Ďalšou funkciou je možnosť on-line informovania cestujúcich prostredníctvom krátkej správy z dispečingu dopravcu na elektronickú tabuľu o operatívnych zmenách v doprave, ktoré sa dotýkajú predmetnej zastávky,“ tlmočila stanovisko DPMP hovorkyňa radnice Veronika Kmetóny Gazdová.

Aj pre nevidiacich

Tabuľa je vybavená aj zariadením, ktoré nevidiacim a slabozrakým cestujúcim dokáže hlásiť informácie, ktoré sa na tabuli zobrazujú. Jedinou podmienkou využitia tejto služby je, aby cestujúci bol vybavený signalizačným modulom APEX, pomocou ktorého si hlásenie informácií aktivuje. Tabuľa je v skúšobnej prevádzke, zobrazované informácie sa priebežne kontrolujú a ladia, aby odrážali skutočný stav.

„Skúšobná prevádzka by mala trvať do konca tohto roka. Dopravný podnik však nechce ostať len pri skúšobnej prevádzke. Snahou je v budúcnosti takýmito tabuľami vybaviť prevádzkovo silné zastávky v rámci celej siete MHD,“ doplnila na záver stanovisko Dopravného podniku Kmetóny Gazdová.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM