Ľubomír Hudačko Správy

Električky v Prešove? Nie je to žart, kedysi sa o tejto možnosti reálne uvažovalo

Investičná náročnosť a náklady na prevádzku električky v Prešove by však boli tak vysoké, že investícia by sa pravdepodobne ekonomicky nikdy nevrátila.

Ilustračný obrázok k článku Električky v Prešove? Nie je to žart, kedysi sa o tejto možnosti reálne uvažovalo
Zdroj: Erik Wittner

Na začiatku 20. storočia sa v Prešove uvažovalo o električkovej dráhe, ktorá mala spájať Solivar a centrum Prešova. Dopravný podnik mesta Prešov o tom informoval v jednom z príspevkov na sociálnej sieti.

„Prevádzka mala preukázať, či je takýto systém vôbec rentabilný. No prišla 1. svetová vojna, kritický nedostatok všetkého, vrátane kapitálu a sny o električke sa rozplynuli. V polovici 20. storočia padlo rozhodnutie o výstavbe trolejbusovej prevádzky, ako nosného systému MHD. Električková doprava má zmysel spravidla v husto osídlených oblastiach, kde klasické systémy na "ceste“ ako autobusy, trolejbusy nedokážu efektívne uspokojovať dopyt po preprave," vysvetlil dopravca.

Nikdy by sa nevrátila

Investičná náročnosť a následné náklady na prevádzku električky v Prešove by boli podľa DPMP totiž tak vysoké, že by sa táto investícia pravdepodobne ekonomicky nikdy nevrátila.

O uvažovanej električkovej trati je možné nájsť viac informácií v knihe Mesto v pohybe (2009), ktorú zostavil Peter Švorc a je venovaná 60. výročiu MHD v Prešove.

Zdroj: Twitter.com/Russian Market
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM