Michala Halásová Samospráva

Ekopark v Prešove je ohrozený. Na jeho prevádzku chýbajú peniaze

Poslanci mestského zastupiteľstva mali v pondelok rozhodnúť o budúcnosti Ekoparku Holá hora v Prešove. Táto malá zoologická záhrada a oddychová zóna totiž nemá prevádzkovateľa. Park patrí pod ABC Centrum voľného času, avšak to na jeho prevádzku nemá peniaze.

Ilustračný obrázok k článku Ekopark v Prešove je ohrozený. Na jeho prevádzku chýbajú peniaze
Zdroj: Dnes24.sk

Poslanci ho teda v novembri minulého roka dali do správy mestskej spoločnosti Technické služby mesta Prešov. Ani to však dlho nevydržalo a uznesenie teraz zrušili, lebo bolo nevykonateľné. „Aj keď sme mestská organizácia, aj pre nás by sa mal takýto majetok schvaľovať podľa nového zákona minimálne cez mimoriadny zreteľ. Preto bolo potrebné urobiť všetky úkony pred odovzdaním tohto majetku cez mimoriadny zreteľ pre Technické služby,“ skonštatoval riaditeľ Technických služieb Jozef Višňovský.

Problém Ekoparku mala komisia školstva telesnej kultúry a športu pri mestskom zastupiteľstve na stole už od septembra 2012, kedy riaditeľka ABC Centra voľného času Elena Šimčíková žiadala o riešenie problému s nedostatkom finančných prostriedkov na prevádzkovanie tejto zelenej a oddychovej plochy.

Školská komisia podala pre mestskú radu a zastupiteľstvo dva návrhy. Buď hnuteľný a nehnuteľný majetok previesť pod správu Technických služieb s tým, že mesto Prešov bude hľadať prevádzkovateľa alebo spôsoby prevádzkovania. Druhá alternatíva bola vypísať verejnú súťaž. Nestalo sa tak,“ skonštatovala poslankyňa mestského zastupiteľstva Štefánia Andraščíková.

Tá zároveň na pondelkovom rokovaní zastupiteľstva predložila návrh, aby mestský úrad v septembri predložil na zastupiteľstvo riešenie problému s prevádzkovaním Ekoparku, prípadne návrhy na financovanie jeho fungovania.

foto: Martin Švec/Pis

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM