Správy

DPMP vysvetľuje: Vodič v MHD nie je oprávnený kontrolovať potvrdenia cestujúcich

Diskusie a otázky na sociálnych sieťach ohľadom kontrolovania potvrdení o očkovaní či negatívnom teste nemajú konca-kraja. Dopravca tak musí vysvetľovať.

Ilustračný obrázok k článku DPMP vysvetľuje: Vodič v MHD nie je oprávnený kontrolovať potvrdenia cestujúcich
Zdroj: Dnes24.sk

Po dlhých mesiacoch sprísňovania môže zavádzať miernejšie opatrenia aj Dopravný podnik mesta Prešov (DPMP). O zmenách a opatreniach informuje DPMP na svojej webstránke. Vláda SR na základe vývoja situácie v šírení ochorenia pravidelne vydáva Covid automat, kde sa okres aj mesto Prešov nachádza v zelenej fáze.

„Zvoľnili sme prísne opatrenia. Tie budú platiť aj počas školských prázdnin.Cestujúci vo vozidlách sú povinní prekryť ústa a dýchacie cesty textilným alebo jednorazovým rúško, ruší sa povinnosť nosiť respirátor. Toto opatrenie platí aj pre zákazníkov v predajniach cestovných lístkov,“ vysvetľuje DPMP na svojom webe.

Bez oprávnenia

Pripomína tiež odpoveď na častú otázku diskutujúcich na sociálnych sieťach. „Tak ako doteraz, nikto z našich zamestnancov ani spolucestujúcich nie je oprávnený kontrolovať negatívny antigénový alebo PCR test, prípadne potvrdenie o prekonaní koronavírusu, či očkovaní,“ uviedol ďalej dopravca dôležitú informáciu.

Ponúkame aj ďalšie aktuality zo Slovenska:

V MHD sa tiež obnovuje tzv. dopytové otváranie dverí. Cestujúci si tlačidlami na madlách, dverách alebo karosérii vozidla sám aktivuje otvorenie dverí na príslušnej zastávke.

Ktoré dvere otvoria

„Vodiči budú otvárať len tie dvere, kde bolo dopytové otváranie zvnútra alebo zvonku aktivované,“ vysvetlili zástupcovia z DPMP.

V platnosti ostáva zákaz nástupu a výstupu prednými dverami, ako aj oddelenie priestoru kabínky vodiča a prvých sedadiel ochrannou páskou. Výnimkou sú nevidiaci.

„V prípade nutnosti kontaktovať vodiča, cestujúci nevchádza do priestoru za páskou, ani na schody a priestor vyhradený žltou farbou. Situáciu rieši z priestoru pre cestujúcich, alebo zvonku pred otvorenými prednými dverami,“ znie stanovisko prešovského dopravcu.

A vo fotogalérii nájdete aj zábery z protestného pochodu priamo na ceste v Nižnej Šebastovej.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Hl. foto: archívne

Objektívom: Protestný pochod v Nižnej Šebastovej priamo na ceste
6
Galéria
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Správy z Prešova ponúkame tu:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM