Michala Halásová Šport

Prvýkrát v histórii: Prešov zverejnil všetky žiadosti o dotácie pre šport na webe

Minulý mesiac na zasadnutí prešovského Mestského zastupiteľstva boli schválené dotácie na podporu mládežníckeho športu. Vychádzalo sa pri tom z podaných žiadostí a podľa presných dotačných pravidiel na podporu mládežníckeho športu.

Ilustračný obrázok k článku Prvýkrát v histórii: Prešov zverejnil všetky žiadosti o dotácie pre šport na webe
Zdroj: Dnes24.sk

V súčasnosti je zároveň na portáli mesta možné nájsť všetky žiadosti o dotácie. Dotačné pravidlá pre rok 2013 zohľadňujú rôznorodosť športu v meste, ich popularitu, veľkosť členskej základne, dosiahnuté výsledky, kvalifikáciu trénerov, ale aj skutočnosť, že verejné financie majú byť dostupné každému – a to všetko v kombinácii s bodovacím systémom hodnotenia športových klubov a podujatí. „Vzhľadom na popularitu športu, veľkosť členskej základne a dosiahnuté výsledky sú v meste Prešov za nosné športy považované futbal, hokej a hádzaná,“ uviedol Miroslav Vlček z oddelenia kultúry a športu MsÚ v Prešove.

Ako dodal, kolektívny šport je v kontexte dotačných pravidiel mesta Prešov na podporu mládežníckeho športu definovaný ako šport, v ktorom nemôže jednotlivec sám vstúpiť do súťaže. Prvýkrát v histórii krajských miest tak mesto Prešov automatizovane zverejnilo všetky žiadosti o dotácie na svojom portáli, za roky 2012 a 2013.

Všetko je na webe

Verejnosť tak môže prostredníctvom internetu sledovať kompletný proces od zaevidovania žiadosti, zverejnenia, až po následné schválenie dotácie a podpísanie zmluvy. Týmto spôsobom je tak presne vidieť komu, na čo a koľko bolo pridelených financií, tiež za akých zmluvných podmienok,“ uviedla hovorkyňa mesta Veronika Kmetóny Gazdová.

Zmluva po jej podpísaní a zverejnení, je pripojená ku konkrétnej žiadosti o dotáciu, zobraziť sa dá v podformulári Zmluvy. V detaile sú uvedené ďalšie dôležité skutočnosti o konkrétnej žiadosti o dotáciu. „,“ vysvetlila Mariana Hurná z oddelenia informatiky MsÚ v Prešove.

Vždy čerstvé informácie

Ako ďalej vysvetlila, veľkou výhodou tohto spôsobu publikovania informácií je, že všetky údaje sú previazané s vnútorným informačným systémom mesta, a teda tieto informácie sú automaticky aktualizované a takto vždy „čerstvé“. „Samozrejmosťou je prehľadné zobrazovanie, filtrovanie, vyhľadávanie s možnosťou uloženia do súboru a tlače,“ doplnila na záver Hurná.

Radnica týmto napĺňa jeden z prioritných zámerov mesta a to efektívne, objektívne a pravidelné informovanie obyvateľov mesta o používaní verejných prostriedkov. To vytvára nezmazateľný predpoklad o otvorenosti a transparentnosti samosprávy mesta voči svojim občanom.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM