Správy

Doprava má byť bezpečnejšia: V Prešove postavia 3 NOVÉ úseky trolejbusových tratí

Výstavbou troch nových meniarní a troch nových úsekov trolejbusových tratí v dĺžke 2,7 kilometra má dôjsť k výraznému zvýšeniu bezpečnosti dopravy.

Ilustračný obrázok k článku Doprava má byť bezpečnejšia: V Prešove postavia 3 NOVÉ úseky trolejbusových tratí
Zdroj: Dopravný podnik Prešov

Mesto Prešov si dalo vypracovať projektovú dokumentáciu na výstavbu nových trolejbusových tratí a meniarní. V týchto dňoch si ju prevzalo. Ako informuje jeho hovorkyňa Terézia Rácová, celkový rozpočet projektu predstavoval viac ako 1,1 milióna eur.

Mesto sa v roku 2021 zapojilo do výzvy Ministerstva dopravy SR na národný projekt rozvoja verejnej osobnej dopravy na predloženie žiadostí o nenávratný finančný príspevok (NFP), v ktorej uspelo.

Sú už zastarané

Trolejbusová sieť v Prešove je napojená z troch trakčných meniarní na Solivarskej, Čapajevovej a Mukačevskej ulici.

Tie sú však podľa Rácovej zastarané a v nevyhovujúcom stave. Výstavbou troch nových meniarní a troch nových úsekov trolejbusových tratí v celkovej dĺžke 2,7 kilometra dôjde podľa mesta k výraznému zvýšeniu bezpečnosti dopravy, komfortu cestujúcich, plynulosti prevádzky a prepravnej rýchlosti.

Predmetom projektu bolo spracovanie projektovej dokumentácie k výstavbe nového trolejového vedenia obratisko Clementisova a Levočská, ďalej Rusínska a Kuzmányho a obratisko Pod Šalgovíkom. Rovnako spracovanie projektovej dokumentácie troch nových meniarní – Solivarská, Čapajevová a Mukačevská.

Celkový rozpočet projektu týkajúceho sa projektovej dokumentácie predstavoval 1 203 410 eur. Poskytnutý NFP bol vo výške 1 143 239,50 eur, pričom zvyšných päť percent financovalo mesto z vlastných zdrojov.

Dôležité je vyhnúť sa poruche

Podľa primátora Františka Oľhu budovanie nových trolejbusových tratí a meniarní prispeje významným spôsobom k trvalo udržateľnej ekologickej doprave v meste.

„Spolu s parciálnymi trolejbusmi, ktoré postupne obnovujú vozový park DPMP, to taktiež zamedzí akejkoľvek možnosti výpadku elektrickej dopravy, na ktorú sa sústredíme. Pre mesto Prešov je veľmi dôležité vyhnúť sa situácii z jesene tohto roka, keď bola práve pre poruchu na trakčnej meniarni Solivar obmedzená trolejbusová doprava, čo spôsobovalo diskomfort cestujúcich,“ uviedol Oľha.

Mesto je podľa Rácovej pripravené čerpať financie na výstavbu nových trolejbusových tratí a meniarní z Programu Slovensko.

„Aktuálne sme vo fáze stavebného konania. Následne bude možné pristúpiť k začatiu procesu verejného obstarávania na zhotoviteľa stavby,“ dodala.

Zdroj: Twitter.com/Sepa Más
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM