Ľubomír Hudačko Rôzne

Dominanta Prešova po rokoch chátrania: Svitá vyhorenému Solivaru na lepšie časy?

Ministerstvo kultúry plánuje v januári 2014 vyhlásiť nové verejné obstarávanie na rekonštrukciu národnej kultúrnej pamiatky Solivar v Prešove. Ide o záchranu skladu soli v areáli historickej časti bývalej výrobne soli. Prvá súťaž bola zrušená, ministerstvo kultúry plánuje ďalšiu vyhlásiť v januári.

Ilustračný obrázok k článku Dominanta Prešova po rokoch chátrania: Svitá vyhorenému Solivaru na lepšie časy?
Zdroj: TASR

Historický objekt Solivarov patrí pod Slovenské technické múzeum v Košiciach. Na rekonštrukciu skladu soli bolo z regionálneho operačného programu vyčlenených takmer 2,5 milióna eur. Pôvodný termín na dokončenie stavby bol stanovený na september 2014, pričom práce boli rozvrhnuté na dva roky. Hovorca rezortu kultúry potvrdil, že prvá súťaž na dodávateľa prác bola zrušená. „Verejné obstarávanie je zo zákona ukončené až podpisom zmluvy s úspešným uchádzačom. Ministerstvo kultúry nemá voči spomínanému uchádzačovi žiadne záväzky,” hovorca ministerstva kultúry Jozef Bednár.

Zrušili mu víťazstvo, podal žalobu

Miroslav Remeta, konateľ spoločnosti RH-Dúha projektová, inžiniersko-dodávateľská a stavebná spoločnosť s.r.o., ktorá je majetkovo prepojená so spoločnosťou Dúha, a.s. sa vyjadril, že nie sú spokojní s rozhodnutím, že súťaž na zhotoviteľa stavby bola zrušená. Podali žalobu na príslušný súd a ministerstvo kultúry o tom informovali. Očakávajú, že to počká na predbežné opatrenie vydané súdom.

Pôvodnú súťaž na zhotoviteľa stavby vyhrala spoločnosť Dúha, a.s., Prešov, ktorú spochybnili neúspešní uchádzači, že nemá skúsenosti s takýmto druhom stavieb a napadli proces verejného obstarávania. Krajský súd v Bratislave začiatkom tohto roka rozhodol, že verejné obstarávanie bolo v poriadku. Úrad pre verejné obstarávanie napriek tomu nové rozhodnutie nevydal.

„Zároveň sa rezort kultúry obrátil na riadiaci orgán Regionálneho operačného programu, ktorým je ministerstvo pôdohospodárstva a regionálneho rozvoja so žiadosťou o predĺženie čerpania finančných prostriedkov z európskych fondov na tento projekt do júna 2015,“ dodal Bednár.

Chátra takmer tri desiatky rokov

Dominanta historických Solivarov – sklad soli, vyhorel v roku 1986. Pri požiari skladu zhorela vzácna svorníková drevená konštrukcia krovu a celá budova chátra, stávajú sa z nej postupne ruiny.

Slovenské technické múzeum má projekt, ktorého cieľom je záchrana a obnova objektu. Podľa projektovej dokumentácie majú sa tu vytvoriť vhodné priestory pre múzejnú činnosť a kultúrno-spoločenské podujatia. Počíta sa aj s kongresovou sálou a ubytovacími priestormi. Budovy starého Solivaru tvoria unikátny komplex technických objektov na čerpanie a varenie soli zo soľanky. Patrí k ním šachta Leopold, četerne (rezervoáre soľanky), huta, varňa, sklad soli, kováčske dielne a klopačka.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM