Rôzne

Domácnosti v Prešove navštívia opytovatelia: Na TOTO sa zamerajú

Naše mesto bolo vybrané prostredníctvom Štatistického úradu do zaujímavého zisťovania. Tu sú podrobnejšie informácie.

Ilustračný obrázok k článku Domácnosti v Prešove navštívia opytovatelia: Na TOTO sa zamerajú
Zdroj: Martin Károly

Vybrané prešovské domácnosti navštívia opytovatelia Štatistického úradu. Sú povinní preukázať sa osobitným poverením. Majú za úlohu zisťovať príjmy a životné podmienky domácností.

Slovenská republika sa prostredníctvom Štatistického úradu SR zapojila do realizácie Zisťovania o príjmoch a životných podmienkach domácností (EU SILC) v rámci projektu európskych štatistických zisťovaní. Svojím obsahom a zameraním nadväzuje na predchádzajúce zisťovania, ktoré boli uskutočnené v domácnostiach už v rokoch 2005 až 2018 (EU SILC 2005 – 2018). Cieľom tohto projektu je vytvoriť spoločný rámec na systematickú tvorbu štatistík krajín Európskej únie o príjmoch, úrovni a štruktúre chudoby a sociálnom vylúčení v krajinách Európskej únie.

To umožňuje z dlhodobého hľadiska nielen analyzovanie životnej úrovne domácností na Slovensku, ale i medzinárodné porovnávanie Slovenska v rámci Európskej únie. Na Slovensku bolo do zisťovania pre rok 2019 vybraných viac ako 350 obcí, medzi nimi teda aj mesto Prešov. Do zisťovania je zaradených 6760 domácností.

Zisťovanie sa uskutoční od 4. februára do 28. júna 2019.

V tomto období vybrané domácnosti v našom meste navštívi pracovník poverený funkciou opytovateľa, ktorý je povinný preukázať sa v domácnostiach osobitným poverením. „Všetky informácie a názory, ktoré im v rámci tohto zisťovania domácnosti poskytnú, sú chránené, nezverejňujú sa a slúžia výlučne pre potreby štátnej štatistiky. Za ochranu dôverných aj osobných údajov zodpovedá Štatistický úrad Slovenskej republiky,“ uvádza sa na webovej stránke mesta.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Ústredíe práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR nedávno zverejnilo mieru evidovanej nezamestnanosti na Slovensku. Postrehli ste to? Ak nie, pozrieť si to môžete práve v tomto videu.

Zdroj: Dnes24.sk

Titulné foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM