Ľubomír Hudačko Správy

Domáca opatrovateľská služba bude v meste lacnejšia: Pozrite si zmeny cien

Mesto Prešov znižuje od začiatku marca poplatky za poskytnutie domácej opatrovateľskej služby pre občanov, ktorí sú odkázaní na pomoc v domácom prostredí. Poplatok za dohľad a sebaobslužné úkony sa napríklad zníži o 21 centov.

Ilustračný obrázok k článku Domáca opatrovateľská služba bude v meste lacnejšia: Pozrite si zmeny cien
Zdroj: Webnoviny.sk

Po zrátaní ekonomicky oprávnených nákladov sa mesto rozhodlo vyjsť v ústrety občanom a pristúpilo k tomuto kroku.

„Niektoré úkony budú od marca lacnejšie aj o 41 centov. Pri poskytovaní služby sa zabezpečujú napríklad nevyhnutné životné potreby občana a poskytujú sa úkony osobnej hygieny, donáška obeda, dohľad a podobne. Pri týchto bude poplatok znížený na 1,36 eura za hodinu, ale ide len o úkony v čase od 7.00 do 17.00 h. Ak tieto práce robia opatrovateľky v čase od 17.00 do 19.00 h, cena je 1,70 za hodinu,“ uviedla hovorkyňa mesta Prešov Veronika Kmetóny Gazdová.

V prípade nevyhnutných prác v domácnosti, ako je upratovanie, varenie, pranie, žehlenie či návšteva lekára a vybavovanie úradných záležitostí, ktoré opatrovateľka tiež zabezpečuje, je poplatok znížený do 17.00 h o 31 centov na 2,04 eura za hodinu a poplatok po 17.00 h klesol na 2,55 eura.

Podľa hovorkyne je v súčasnosti evidovaných 109 prijímateľov domácej opatrovateľskej služby. Podmienkou je žiadosť o uzatvorenie zmluvy o zabezpečení poskytovania sociálnej služby, trvalý pobyt v meste Prešov a právoplatné rozhodnutie o odkázanosti na sociálnu službu. U jedného klienta sa spravidla striedajú dve opatrovateľky.

Domáca opatrovateľská služba sa poskytuje v pracovných dňoch v čase od 07.00 do 19.00 h. Maximálny rozsah poskytnutých hodín DOS je v súlade s rozhodnutím o odkázanosti na sociálnu službu – DOS, prijímateľ sa rozhodne, či si žiada maximálny počet hodín alebo iba časť.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM