Barbara Dallosová Správy

Dôležité INFO pre Prešovčanov: Domov nám príde obálka od radnice, ako mestu zaplatiť dane?

Prešovčania v najbližších dňoch dostanú zásielky od mestskej radnice, ktorá ich informuje o potrebných platbách. Samospráva posilňuje i úradné hodiny.

Ilustračný obrázok k článku Dôležité INFO pre Prešovčanov: Domov nám príde obálka od radnice, ako mestu zaplatiť dane?
Zdroj: TASR

Mesto do troch až štyroch týždňov doručí rozhodnutia o vyrubení daní a poplatkoch na tento rok všetkým daňovníkom a poplatníkom. Na mestskom úrade personálne posilnili aj pokladňu, úradné hodiny tu platia od pondelka do piatku od 8.00 do 15.30.

Do vlastných rúk

Hovorkyňa mesta Veronika Kmetóny Gazdová informovala, že oznámenia o platbách prídu občanom zásielkou do vlastných rúk. Prešovčania v jednom rozhodnutí nájdu (podľa aktuálnosti) vyrubenie dane z nehnuteľností, dane za psa, dane za predajné automaty a dane za nevýherné hracie prístroje. Ak je daňovník zároveň poplatníkom za komunálne odpady, v tej istej obálke dostane aj rozhodnutie o vyrubení poplatku. Počet rozhodnutí pre fyzické osoby je pre uvedené zdaňovacie obdobie vyše 62 000.

Splatnosť dane a poplatku je tiež v rozhodnutiach. Stanovené sú tri splátky, pričom dane aj poplatok je možné uhradiť aj naraz, v lehote prvej splátky.

Ako platiť?

Prešovčania môžu využiť viaceré spôsoby platby. Dane a poplatok je možné uhradiť bezhotovostne na účet mesta Prešov, potrebné údaje nájdu obyvatelia mesta v rozhodnutí. Ďalšou možnosťou je hotovostná platba v pokladnici na mestskom úrade alebo v Klientskom centre. Úhradu je možné zrealizovať tiež prevodným príkazom na účet mesta alebo prostredníctvom internetbankingu na účet správcu dane.

Hovorkyňa uviedla, že zo skúseností po minulé roky očakávajú, že väčšia časť poplatníkov a daňovníkov zrealizuje platbu osobne v pokladnici mestského úradu. Pre urýchlenie vybavovania obyvateľov sú na rozhodnutiach zobrazené čiarové kódy, preto si občania musia so sebou priniesť rozhodnutie o vyrubení dane, či poplatku. V pokladnici je možné platiť aj platobnou kartou.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM