Ľubomír Hudačko Správy

Dôležitá správa pre Prešovský kraj: Pre najmenej rozvinuté okresy poputuje 7 miliónov eur!

Pre najmenej rozvinuté okresy v Prešovskom kraji pôjde z akčných plánov viac ako 7 miliónov eur.

Ilustračný obrázok k článku Dôležitá správa pre Prešovský kraj: Pre najmenej rozvinuté okresy poputuje 7 miliónov eur!
Zdroj: Dnes24.sk

Ďalší balík peňazí pre najmenej rozvinuté okresy. Štátny tajomník Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR) Michal Kaliňák sa dnes v rámci rezortného dňa v Prešove stretol s prednostami a primátormi najmenej rozvinutých okresov Prešovského kraja.

Informoval ich o pripravovanej zmene legislatívy, aj o sume viac ako 7 miliónov eur, ktorú v tomto roku z akčných plánov na svoj rozvoj dostanú.

„Skutočné riešenia neprichádzajú z ulice, ale z diskusií. Preto pravidelne navštevujeme a naďalej budeme navštevovať všetky regióny Slovenska, s ktorými chceme komunikovať a vyhodnocovať ich aktivity. V rámci našej spolupráce lepšie zistíme, akým spôsobom dokážu pohnúť so štrukturálnymi problémami, ktoré ich trápia. Dôkazom toho, že to s nimi myslíme naozaj vážne, je aj dnešný rezortný deň v Prešove, kde som sa stretol s prednostami a primátormi najmenej rozvinutých okresov Prešovského kraja,“ povedal štátny tajomník Michal Kaliňák.

Hlavné poslanie

Prednostovia okresných úradov si počas rezortného dňa prevzali menovacie dekréty a stali sa predsedami výborov najmenej rozvinutých okresov.

Prevzali si tak aj zodpovednosť za to, akým spôsobom budú spolu s MIRRI SR zvyšovať kvalitu života ľudí žijúcich v týchto okresoch.

Pre MIRRI SR je znižovanie regionálnych rozdielov a zvyšovanie životného komfortu ľudí hlavným poslaním. Preto sa v najmenej rozvinutých okresoch sústredí na takú tvorbu akčných plánov, ktoré budú východiskami pre zvyšovanie kvality života ľudí.

Tam, kde sú akčné plány schválené, ich budú aktualizovať a kde je potrebné, budú prijaté nové. Nepôjde o formálne dokumenty, ale o reálny zoznam riešení, ktoré si okresy samé zadefinovali.

O potravinových púšťach

„Našou odpoveďou na budúcnosť krajiny je náš aktívny prístup k regiónom. Okrem toho, že som na rezortnom dni v Prešove informoval o sume viac ako 7 miliónov eur, ktorú najmenej rozvinuté okresy Prešovského kraja v rámci akčných plánov dostanú, zladili a nastavili sme si aj našu spoluprácu a očakávané výsledky. Aj v tejto časti Slovenska sa napríklad nachádzajú potravinové púšte, teda miesta, kde si obyvatelia nemôžu zadovážiť potraviny, lebo v blízkosti nemajú žiadnu predajňu. Sme v 21. storočí a takéto niečo by malo byť už dávno minulosťou. Toto je len jeden z príkladov toho, čo v regiónoch potrebujeme vyriešiť. Okresy sa nám však podarilo spojiť a spoločne sa teraz snažia robiť také aktivity, ktoré ľuďom pomáhajú zlepšovať ich spokojnosť a kvalitu života,“ objasnil Michal Kaliňák.

Najmenej rozvinuté okresy však okrem podpory zo spomínaných akčných plánov môžu získať ďalšie financie na svoj rozvoj aj z eurofondov, Plánu obnovy a odolnosti či Švajčiarskeho príspevku a Nórskych fondov.

MIRRI SR zároveň robí kroky k tomu, aby sa čo najviac eurofondov presúvalo z Bratislavy do regiónov a prijíma opatrenia, vďaka ktorým navýši limity pri verejných obstarávaniach.

„Máme za sebou aj stretnutia so Združením miest a obcí Slovenska, s Úniou miest Slovenska či zástupcami území udržateľného mestského rozvoja. Dohodli sme sa, akým spôsobom sa budú eurofondy presúvať do regiónov, čoho výsledkom je, že už na konci minulého roka sme im presunuli ďalších 42 miliónov eur,“ doplnil štátny tajomník Kaliňák.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM