Ľubomír Hudačko Rôzne

Dočítame sa zaujímavosti o miestnych častiach: Dejiny Prešova budú mať pokračovanie

Primátor Pavel Hagyari a rektor Prešovskej univerzity René Matlovič podpísali dohodu o vzájomnej spolupráci na tvorbe druhého dielu monografie o histórii mesta Prešov. Na diele by mali odborníci začať pracovať už od začiatku roka 2014.

Ilustračný obrázok k článku Dočítame sa zaujímavosti o miestnych častiach: Dejiny Prešova budú mať pokračovanie
Zdroj: Dnes24.sk

Podpisom zmluvy sa mesto a Prešovská univerzita v Prešove dohodli na vzájomnej spolupráci pri vytvorení II. dielu monografie Dejiny Prešova „Podnetom vzniku myšlienky spoločného projektu bola skutočnosť, že doteraz nevznikla nová komplexná vedecká monografia o dejinách mesta Prešov a viac ako štyridsať rokov stará monografia odráža dobový stav poznania histórie mesta,“ uviedol rektor.

Druhý diel od 19. storočia

Prvé dva diely, dotované rozsahom po cca 1000 rukopisných strán, obsahujú podľa slov zostavovateľa monografie Petra Kónyu, prorektora PU, dejiny mesta Prešov od prvých archeologických nálezov po súčasnosť. Obsahom tretieho dielu budú dejiny miestnych častí: Solivaru, Nižnej Šebastovej a Šalgovíka od stredoveku do ich pričlenenia k Prešovu na začiatku sedemdesiatych ro­kov.

Po prvej časti s názvom Dejiny Prešova od praveku do polovice 19. storočia v rozsahu 900 rukopisných strán sa symbolicky začína pracovať na pokračovaní druhého dielu s názvom Prešov od polovice 19. storočia. „Jeho obsahom bude vývoj Prešova od revolúcie (1848/49) do konca storočia, Prešov na prahu 20. storočia zachytávajúce obdobie rokov 1900 – 1918, Prešov v období prvej Československej a prvej Slovenskej republiky, mesto po oslobodení a obnovení demokratických pomerov až po obdobie od komunistického prevratu do konca päťdesiatych rokov a následne, od šesťdesiatych rokov do konca komunistickej diktatúry,“ vysvetlil P. Kónya.

Na 3 diely 140 000 eur

Druhý diel monografie bude podľa jeho slov tvoriť aj kapitola zachytávajúca vývin školstva, kultúry, literatúry, výtvarného umenia, hudby, športu a žurnalistiky v rokoch 1948 – 1989 a kapitola s názvom Prešov na prelome storočí, mesto v rokoch 1990 – 2011.

Autorský kolektív je zložený z odborníkov – profesionálov, historikov, archeológov, geografov, prírodovedcov, historikov umenia, literatúry, školstva a divadla, ktorí sa dlhodobo venujú problematike dejín Prešova. Celkový rozpočet vyčlenený na všetky 3 diely vedeckej monografie je stanovený vo výške 140 682 eur, na ktorom sa podieľajú mesto a PU, celkový rozpočet na II. diel predstavuje cca 50 000 eur.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM