Michala Halásová Kultúra

Dobývanie Šarišského hradu: Nedeľné popoludnie ako v rozprávke

Rekonštrukcia bitky, alebo historický príbeh o dobývaní Šarišského hradu sa v poslednú aprílovú nedeľu odohral pred bránami a taktiež na nádvorí stredovekého hradu. Podujatie si prišlo pozrieť stovky divákov.

Ilustračný obrázok k článku Dobývanie  Šarišského hradu: Nedeľné popoludnie ako v rozprávke
Zdroj: Dnes24.sk

Mladí i starší si na hrad prišli po dobrej prechádzke spestriť popoludnie pohľadom na šermiarov, lukostrelcov i zbrojnošov v podaní skupín historického šermu Cohors, Sarus a Espada. Ako to pri nakrúcaní filmov býva , klapka sa musí aj zopakovať. Bolo to aj v tomto prípade, keď sa režisérovi prvý útok na hrad nepozdával, samozrejme to bolo súčasťou scenára. Pri vstupe do hradu v lazarete ranení prosili o pomoc, muža s dýkou v hlave sa snažili ženy ešte zachrániť.

Druhá časť nakrúcania príbehu sa odohrávala na nádvorí hradu, kde po bitke znepriatelených strán bolo mnoho mŕtvych a ranených. Po zaujímavom divadle, ako to v rozprávkach býva sa všetko skončilo dobre. Návštevníkom podujatia prialo dobré počasie, deti sa tešili z fotografovania so zbrojnošmi a organizátorom veľká vďaka za krásne popoludnie.

Text a foto: František Eštočin

Šarišský hrad
40
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM