Ľubomír Hudačko Kultúra

Dobrý festival: Legendárni Mloci nevystúpili, Peter Nagy o bozkávaní na našom amfíku

Letné mesiace už tradične patria hudobným podujatiam. Prispel k tomuto faktu aj Dobrý festival na Amfiteátri v Prešove, na ktorý fanúšikovia čakali celý rok. Víkend patril na 7. ročníku nielen domácim interpretom, zahviezdili i zahraniční hostia. Prečítajte si reportáž z prvého dňa podujatia!

Ilustračný obrázok k článku Dobrý festival: Legendárni Mloci nevystúpili, Peter Nagy o bozkávaní na našom amfíku
Zdroj: Dnes24.sk

Mloci nevystúpili

Rôznorodé žánre i príjemné počasie prilákalo „na kopec“ obrovské kvantum návštevníkov. Najmenší sa mohli vyšantiť v detskom kútiku, prichystané boli pre ne kolotoče i maľovania na tvár. Fanúšikovia bojového umenia si zas mohli spestriť prestávky medzi vystúpeniami muzikantov poznaním ukážok z tohto žánru.

Skupiny sa predstavovali postupne na celkovo troch pódiách. Program na tom najväčšom mal začať vystúpením legendárnej kapely Mloci, ale pre operáciu Fandu Cmara sa Prešovčania na pódiu neobjavili: „Mrzí nás to, snáď sa uvidíme inokedy. Pošlite Fandovi aspoň obrovský potlesk, nech ho počuje až do nemocnice,“ povedal člen Mlokov Vlado Kavulič.

Cimbal a Cimbala

Divákov tak naštartovala stálica na slovenskej hudobnej scéne, kapela Nocadeň. V repertoári nechýbali hity ako Slová už nevravia nič, či Steny. Kapela ale playlist obohatila aj o piesne, ktoré pripravuje na svoj nový album. Viac k tejto téme pripravujeme v samostatnom rozhovore s kapelou!

Najvyťaženejším hudobníkom podujatia bol jednoznačne Mário „Gapa“ Garbera. Famózny saxafonista strihol počas dvoch dní hneď niekoľko vystúpení, na ktoré by nemuseli stačiť ani prsty jednej ruky.

Pauzu si dal napríklad počas hrania partie chalanov z Metropolisu, v ktorom pre zmenu zahviezdil vynikajúci inštrumentalista Jimi Cimbala. Rocková nádielka spojila pred pódiom nadšencov tohto žánru. Na svoje si však prišli aj tí, ktorí majú v obľube ľudovky. Potešili ich teda projekt Kandráčovci, ktorí pre zmenu zahrali i na cimbal. Zaujala i Romana Radvanská, alias Binery. Osamotená interpretka zvládla vystúpenie poväčšine len s klávesami.

Prvé bozkávanie Nagya i mandarinka Darinka

Na záver na hlavnom prvého dňa vystúpili headlineri z formácie Freak Power a prilákali najväčšie množstvo publika. Roztancovaní Prešovčania spolupracovali pri každom popevku. Ashley Slater sa nebál komunikovať s davom a vyzvať na súboj v skandovaní dievčat a chlapcov. Ako inak, vyhrala najmä dobrá nálada.

Tesne pred jedenástou hodinou sa fanúšikovia už nevedeli dočkať legendárneho Petra Nagya. Atmosféru, ktorú mu pripravili sa iste nejaký ten čas bude prekonávať len ťažko. Spoluhráči zo zoskupenia menom Indigo tvorili i ďalší známi muzikanti. Za bicím dostal priestor Laco Kováč a gitaru obstarávala ďalšia legenda slovenskej hudobnej scény – Michal Kovalčík. V minulosti pôsobiaci i v rockovej klasike Metalinde.

Hitmaker na požiadanie si atmosféru užíval a pridal i zopár pikošiek: „Ľudia, toto je pre mňa špeciálne miesto. Ja som sa práve tu na amfiteátri prvýkrát v živote bozkával!,“ povedal zachrípnutým hlasom a vyslúžil si obrovský aplauz. Kto očakával, že z jeho repertoáru sa budú hrnúť len rockové vypaľovačky, bol na omyle. Nagy totiž ponúkol i notoricky známu baladu Mandarinka Darinka. Dav ho, pochopiteľne, samotného spievať nenechal.

Vystúpenie vyšperkoval všetkými svojimi zásadnými pesničkami, pričom niektoré ešte nechal v talóne. Nakoniec zaznela dojímavá Kristínka, čím uzavrel sobotný program na hlavnom pódiu. Zábava však pokračovala do skorých ranných hodín a nasledujúci deň sa fanúšikovia chystali na ďalšie hudobné lahôdky nielen hudobníkov z Prešova.

Už v utorok sa môžete tešiť na pokračovanie reportáže z druhého dňa Dobrého festivalu!

Foto: Marek Eštočin

Dobrý festival
31
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM