Správy

Dobré správy z Domova sociálnych služieb: Karanténu v ňom už mohli ukončiť!

Ochorenie na koronavírus niekde naberá na sile, ale v niektorých sociálnych zariadeniach je na ústupe. Vďaka tomu mohla skončiť aj karanténa.

Ilustračný obrázok k článku Dobré správy z Domova sociálnych služieb: Karanténu v ňom už mohli ukončiť!
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Zriaďovateľ Prešovský samosprávny kraj (PSK), ktorý sa pripravuje na ďalšie kolo celoplošného testovania, eviduje nákazu v desiatich domovoch sociálnych služieb vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Informovala o tom hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.

Koniec karantény

Aktuálne kraj hlási skončenie sa karantény v Domove sociálnych služieb (DSS) Sabinove, kde sa situácia zastabilizovala. Po 20-dňovej karanténe, ktorú vyvolali pozitívne výsledky na ochorenie COVID-19 u 83 prijí­mateľov sociálnej pomoci a 33 zamestnancov, počty infikovaných klesli.

V zariadení zostáva v čiastočnej izolácii a červených zónach 44 klientov a 20 zamestnancov.

Červený semafor

„Viaceré nové prípady ochorenia kraj eviduje v Centre sociálnych služieb (CSS) Domov pod Tatrami v Batizovciach. To sa opätovne, ako v prvej vlne pandémie, dostalo do karantény po zistení pozitivity u 45 klientov a 24 zamestnancov. Zariadenie má červený semafor s izoláciou nakazených klientov, ktorých opatruje a ošetruje stály tím pracovníkov. Karanténny stav by mal trvať do 9. novembra,“ uviedla Jeleňová.

V Zariadení sociálnych služieb (ZSS) Jasoň v Spišskej Starej Vsi po opakovaných antigénových testoch odhalili podľa jej slov ochorenie u 11 klientov a štyroch zamestnancov.

Ojedinelé prípady evidujú v domovoch sociálnych služieb v Spišskom Podhradí, Brezovičke, Starej Ľubovni, v ZSS Aktig Humenné, CSS Vita Vitalis v Prešove, Stropkove a v Legnave.

Príprava na 2. kolo

Krajská samospráva sa momentálne pripravuje na druhé kolo celoplošného testovania v zariadeniach sociálnych služieb. Oproti minulému týždňu okrem distribúcie antigénových testov zabezpečuje aj doručenie samotných certifikátov o testovaní pre všetkých verejných i neverejných poskytovateľov sociálnych služieb.

Druhé celoplošné testovanie prijímateľov a zamestnancov zariadení sociálnych služieb sa uskutoční v termíne od piatka (6. 11.) do nedele (8. 11.).

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Hl. foto: archívne

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM