Samospráva

Dobré správy pre Prešovčanov: Členské v knižnici pre nových čitateľov je na jeden rok úplne zadarmo!

Správa, ktorá poteší. V Prešovskej knižnici majú noví čitatelia šancu získať členské na jeden rok úplne zadarmo. Ďalšou zaujímavosťou v našom meste je tohtoročná novinka a to v podobe mobilnej knižnice. O čo ide?

Ilustračný obrázok k článku Dobré správy pre Prešovčanov: Členské v knižnici pre nových čitateľov je na jeden rok úplne zadarmo!
Zdroj: TASR

Knižnice, ktoré zastrešuje naša župa, získali počas otvorenia krajského podujatia Týždeň slovenských knižníc od svojho zriaďovateľa 100 000 eur na nákup nových kníh. Patrí sem sedem knižníc, ich riaditelia sa stretli na otvorení akcie v Knižnici P. O. Hviezdoslava v Prešove. Čitateľom sú odpustené aj pokuty.

Prešovská dostala 25 000 eur

Jej riaditeľka Marta Skalková uviedla, že cieľom podujatia je pozitívne zviditeľniť knižnice a propagovať čítanie i autorov kníh. Získané financie si knižnice spravodlivo rozdelili. Hlavným kritériom bol počet čitateľov, ale svidnícku knižnicu trocha zvýhodnili z toho dôvodu, že po dedinách regiónu tam jazdí bibliobus. Skalková uviedla, že ich prešovská knižnica dostala 25 000 eur, za čo kúpia nové knihy, rozšíria počet niektorých žiadaných exemplárov a hlavne chcú doplniť tituly detskej literatúry.

Prešovská knižnica od 1. do 6. marca ponúka členské pre nových čitateľov na jeden rok zdarma. Rovnako zápis na rodinný preukaz pre nových čitateľov bude bez poplatku. Po meste sa budú pohybovať knižné hliadky, ktoré pri objavení človeka, čítajúceho si na verejnosti, mu ponúknu členské do knižnice na jeden rok zadarmo. Zábudlivci, ktorí neodovzdali požičané knihy načas, budú mať počas týždňa odpustené pokuty. Čitatelia sa môžu tešiť aj na stretnutie s obľúbenými spisovateľmi. V stredu 2. marca o 16.00 sa v centre regionálnych dokumentov knižnice na Hlavnej ulici 139 môžu porozprávať so spisovateľom Jozefom Banášom.

Tohtoročná novinka

O deň neskôr v tom istom čase v priestoroch Detskej knižnice Slniečko na Hlavnej 16 príde medzi čitateľov Marta Fartelová. Dopoludnia tu bude súťaž pre predškolákov Rozprávky už čítam sám. Tohtoročnou novinkou je zavedenie mobilnej knižnice pre ľudí v Dome pre seniorov v mestskej časti Prešov – Cemjata. Knižnica ponúka aj zážitkové čítanie a vzdelávacie podujatia. V Prešovskom kraji je 303 verejných knižníc, z toho jedna krajská, šesť regionálnych, 16 mestských a 280 obecných knižníc.

V zriaďovateľskej pôsobnosti PSK je sedem knižníc, ktoré na základe zriaďovacej listiny plnia v sídelnom meste aj funkciu mestskej knižnice. Ide o mestá Prešov, Bardejov, Humenné, Poprad, Stará Ľubovňa, Svidník a Vranov nad Topľou. Tieto knižnice evidujú vo svojich fondoch 783 738 kníh a iných dokumentov. Vlani zrealizovali viac ako 1,3 milióna výpožičiek. Registrovali 40 161 aktívnych používateľov a vykazovali 473 239 návštev­níkov.

Môže vás zaujímať:

Prešovčanka oslávila 101 rokov: Anna dbá na svoj zovňajšok, nezabúda ani na kabelku a ovláda 5 jazykov!

Informácie, ktoré si radšej pozrite vopred: LOKALITY v Prešove, kde nepôjde prúd

Bude sa vám zdať, že je to už večnosť: Momentky z Prešova na prelome tisícročí

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM