Milan Jusko Rôzne

Dobrá správa pre Prešovčanov: MHD bude zadarmo!

V dňoch 17. až 22. septembra 2012 sa aj Prešov stane súčasťou Európskeho týždňa mobility. Majitelia áut môžu v piatok svojich tátošov nechať doma, mestská hromadná doprava bude pre nich zadarmo.

Hovorkyňa radnice Veronika Kmetóny Gazdová informovala, že v meste sa uskutočnia podujatia odborného aj popularizačného charakteru, ktoré budú zamerané na problematiku udržateľnej mestskej dopravy i podporu bicyklovej dopravy. Doplnila, že práve cyklodoprava bude dominantnou témou tohto týždňa aj vzhľadom na to, že mesto sa zapojilo do medzinárodného projektu Central MeetBike.

„Táto celoeurópska akcia dáva priestor zamyslieť sa nad kvalitou životného prostredia a začať aktívne prispievať k jej zlepšovaniu. Cieľom podujatí, ktoré mesto pripravilo pre verejnosť, je podporiť využívanie alternatívnych ekologických druhov dopravy,“ uviedla hovorkyňa. Pripomenula, že na príprave jednotlivých akcií sa podieľa aj Dopravný podnik mesta Prešov, Krajské riaditeľstvo policajného zboru, mimovládne organizácie.

„V rámci programu ETM sa v utorok (18.9.) poslanci mestského zastupiteľstva v Prešove stretnú so zástupcami, žiakmi a študentmi dvoch škôl, na ktorých sa pred desiatimi rokmi realizoval projekt Bezpečne do školy,“ informuje koordinátorka miestnych aktivít projektu Central MeetBike Apolónia Sejková, V týchto školách boli osadené cyklostojany a spracované a navrhnuté bezpečnostné opatrenia na zvýšenie využívania bicyklov ako dopravných prostriedkov na cesty do školy.

„Súčasťou záverečného hodnotiaceho stretnutia bude aj kultúrny program za účasti Braňa Jobusa, celý piatok bude venovaný aj bezpečnosti na cestách, keďže Grešova ulica a priestor pred DJZ bude patriť oslavám Dňa Krajského riaditeľstva policajného zboru,“ dodáva Sejková.

Do programu ETM sa aktívne už tradične zapája aj Dopravný podnik mesta Prešov súťažou zlosovateľných jednorazových cestovných lístkov o celoročný cestovný lístok MHD. Okrem toho v piatok bude môcť zdarma v MHD cestovať každý, kto sa preukáže technickým preukazom od svojho auta. V sobotu (22.9.) podujatie vyvrcholí akciou Dňom bez áut.

ČO NÁS TEDA BUDÚCI TÝŽDEŇ ČAKÁ?

Pondelok 17.9.2012 – PRVÝ DEŇ PODPORY CESTOVANIA HROMADNOU DOPRAVOU

v spolupráci s DPMP,a.s. zber zlosovateľných jednorazových cestovných lístkov do schránok v Kancelárii prvého kontaktu na MsÚ, Jarkova 26.

Utorok 18.9.2012 – BEZPEČNE DO ŠKOLY

návšteva dvoch škôl zapojených do tohto projektu ZŠ ul. M. Nešpora, Gymnázium J.A.Reimana: Bezpečne do školy po 10 rokoch.

Streda 19.9.2012 – OKRÚHLY STÔL V CYKLODOPRAVE v meste Prešov

možnosť otvorenej diskusie medzi odbornou a laickou verejnosťou, o 16.00 h vo veľkej zasadacej miestnosti MsÚ na Jarkovej 24 s možnosťou tvoriť a doplniť „Emocionálnu cyklomapu Prešova“.

Štvrtok 20.9.2012 – POSLEDNÝ DEŇ PODPORY CESTOVANIA HROMADNOU DOPRAVOU

ukončenie zberu zlosovateľných jednorazových cestovných lístkov, do 15.00 h.

Piatok 21.9.2012 – CESTOVANIE V MHD ZDARMA PRE DRŽITEĽOV TECHNICKÉHO PREUKAZU OD MOTOROVÉHO VOZIDLA

Deň polície, ktorý zabezpečuje KR PZ v Prešove prinesie ukážky z činnosti KR PZ v Prešove, mobilné detské dopravné ihrisko, možnosť prehliadky funkčnosti a vybavenosti bicykla pre širokú verejnosť v priestore pred Divadlom Jonáša Záborského.

Vyhodnotenie súťaže „Do práce na bicykli“ o cenu primátora mesta Prešov s odovzdávaním cien a kultúrnym programom (Hlavná ul. pred predajňou SG Bicykle 14.00 h – 18.00 H).

V spolupráci s DPMP, a.s. losovanie výhercu celoročného cestovného lístka MHD na I. pásmo. Možnosť prehliadky bicykla a drobných opráv v spolupráci s predajňami a servismi bicyklov. Bicyklový blšák (chcete niečo bicyklové vymeniť, predať, darovať? Príďte!)

Sobota 22.9.2012 – DEŇ BEZ ÁUT

nechajme naše autá odpočívať…

Kampaň ETM sa tohto roku uskutočňuje v rámci projektu Central MeetBike, ktorý realizuje mesto Prešov v spolupráci s projektovými partnermi z Čiech, Nemecka a Poľska. Na kampani sa spolupodieľajú KR PZ a DPMP, a.s.

prešov24/tasr, MsÚ

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM