Ľubomír Hudačko Rôzne

Do škôlok v Prešove prihlásili rodičia 713 detí: Oproti minulému roku je to menej

Do 20 prešovských materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta prihlásili rodičia od 15. februára do 15. marca 713 detí. Voľných miest v materských školách na území mesta je v súčasnosti 30. Novinkou je, že o prijatí alebo neprijatí rozhoduje od septembra minulého roku už len riaditeľ MŠ.

Ilustračný obrázok k článku Do škôlok v Prešove prihlásili rodičia 713 detí: Oproti minulému roku je to menej
Zdroj: TASR

Mesto bude podľa Polačkovej riešiť počet neprijatých detí tak, aby bolo čo najviac z nich umiestnených v školách, v ktorých riaditelia zistia, že im niektoré dieťa nenastúpilo alebo ho zákonný zástupca zapísal do dvoch až troch zariadení naraz. V zmysle platnej legislatívy sú prednostne prijímané deti, ktoré dovŕšili piaty rok veku, deti s odloženou školskou dochádzkou a dodatočne odloženou školskou dochádzkou, pričom riaditelia škôl sú povinní rezervovať im približne 50 miest.

„Zo skúseností z minulých rokov vyplýva, že až niekoľko desiatok detí bolo zapísaných do viacerých predškolských zariadení súbežne. Po porovnaní jednotlivých zoznamov je zrejmé, že k dnešnému dňu je neprijatých detí 95. Na základe písomných žiadostí zákonných zástupcov detí vychádza, že najväčší záujem bol o materské školy na uliciach Hviezdoslavova, Budovateľská, Solivarská a Sládkovičova,“ uviedla zastupujúca hovorkyňa mesta Prešov Anna Polačková.

Sú v MŠ Bernolákova, ktorá má k dispozícií tri voľné miesta, MŠ Bratislavská, Jurkovičová a Zemplínska majú po osem voľných miest, MŠ Mirka Nešpora má jedno voľné miesto a Materská škola na Volgogradskej ulici disponuje dvomi voľnými miestami.

„Ak odrátame od celkového počtu neprijatých detí, ktorých momentálne evidujú 95, počet 30 voľných miest, vyjde nám 65 neprijatých detí. Je však potrebné vnímať aj skutočnosť, že v súkromných a cirkevných materských školách sú spravidla tiež zapísané deti, ktoré sú paralelne zapísané i v mestských materských školách,“ vysvetlila Ľudmila Kravčáková z oddelenia školstva Mestského úradu v Prešove.

Mesto Prešov má v zriaďovateľskej pôsobnosti 20 materských škôl, z toho je 13 s právnou a sedem bez právnej subjektivity.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM