Webnoviny - Rôzne

Do prvého ročníka sa v Prešove zapísalo takmer 900 detí

Do mestských základných škôl v Prešove prišli rodičia zapísať v stanovenom termíne 883 budúcich prvákov.

(WEBNOVINY) – Ako uviedla Anna Böhmerová z oddelenia školstva Mestského úradu v Prešove, k dispozícii mali 13 základných škôl v rôznych častiach mesta.

Ako však zdôraznila, to ešte neznamená, že v septembri do prvých ročníkov skutočne nastúpi takýto počet prvákov, ako sa zapísalo. Treba rátať s približne desiatimi percentami detí, ktoré budú mať odloženú školskú dochádzku.

Zápis prvákov dopadol pomerne priaznivo, v porovnaní s minulým rokom sa ich prišlo zapísať síce o 53 menej, ale v predchádzajúcich rokoch bol pokles detí väčší.

Böhmerová uviedla, že treba ešte rátať aj s rodičmi, ktorí na povinnosť zapísať dieťa do školy zabudli, a na istý počet detí, ktorý súvisí so zvýšenou migráciou obyvateľov. „Pre porovnanie, z minuloročných 936 zapísaných detí nakoniec do prvého ročníka v skutočnosti nastúpilo 844 prvákov, “ dodala.

Z pohľadu jednotlivých základných škôl sa najviac rodičov rozhodlo pre základnú školu na Šrobárovej ulici (131 zapísaných detí), nasleduje ZŠ Československej armády (120) a ZŠ Kúpeľná (102).

„Celkový počet žiakov v základných školách by v budúcom školskom roku na základe počtu zapísaných detí a odchádzajúcich deviatakov (819) mal byť opäť o niečo nižší, a to aj preto, že žiaci zo základných škôl odchádzajú aj z nižších ročníkov na osemročné gymnáziá, “ doplnila informáciu Böhmerová. V súčasnosti je v prešovských mestských základných školách 7 274 žiakov v 369 triedach.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM