Katarína Oravská Správy

Do prešovskej nemocnice zavítali Rómovia a postarali sa o krásnu vec: TAKTO sa rozhodli pomôcť!

Do Fakultnej nemocnice J. A. Reimana v Prešove prišli až dve desiatky Rómov. Do špitálu však nedošli vôbec náhodou. Postarali sa totiž o veľmi pekný čin. Takto pomohli iným.

Ilustračný obrázok k článku Do prešovskej nemocnice zavítali Rómovia a postarali sa o krásnu vec: TAKTO sa rozhodli pomôcť!
Zdroj: TASR

Do Fakultnej nemocnice J. A. Reimana v Prešove totiž viac ako dvadsať Rómov zavítalo darovať najvzácnejšiu tekutinu. Krv prišli odovzdať do prešovského pracoviska Národnej transfúznej služby (NTS) na akciu Kvapka rómskej krvi.

Krv je iba červená

„Toto je už šiesta takáto akcia, ktorú realizujeme po celom Slovensku. Celé leto budeme pokračovať, najbližšie 4. augusta darujeme krv v Levoči a potom v Spišskej Novej Vsi. Už asi 150 ľudí sa zapojilo do našej akcie a verím, že ľudia na Slovensku pochopia, že v žilách Rómov koluje tá istá krv ako v žilách ostaných ľudí v tejto krajine,“ povedal na akcii splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák.

„Neexistuje biela a čierna krv, existuje iba červená krv a tá istá červená krv koluje v našich žilách,“ pokračoval Pollák.

Práve ľudia z jeho regionálnych kancelárií motivujú rómsku komunitu k darovaniu najvzácnejšej tekutiny. Prevažne krv darujú ľudia, ktorí s Rómami v teréne pracujú, no vždy sa im podarí presvedčiť aj nejakých ľudí z osady, ktorí nakoniec prídu. Podľa Polláka to nie je jednoduché, pretože táto skupina obyvateľstva sa bojí darovať krv a často nechápu, ako tým môžu pomôcť. Vo FNsP v Prešove sa neobjavili len Prešovčania, ale aj ľudia z Vranova nad Topľou, Kamennej Poruby, Vyšnej Olšavy, Moldavy nad Bodvou či Košíc.

„Naša krv je taká istá ako krv každého iného človeka na tomto svete, preto sme dnes tu. Takýchto podujatí sa zúčastňujeme pravidelne. Ja sám darujem krv už po štvrtýkrát,“ uviedol rómsky darca, no zároveň zdravotník pracujúci s touto komunitou, Rudolf Rusňák.

Prišli aj vojaci

Podľa vedúcej lekárky prešovského pracoviska NTS Jany Leško-Andraščíkovej prišlo od rána do približne 9.30 h darovať krv asi 30 darcov, no potešila ich aj veľká skupina Rómov, pretože v lete je darcov stále málo. Podľa vedúcej lekárky však v Prešove nie je až takou raritou to, že príde darovať krv niekto z rómskej komunity.

Peter Pollák síce darovať krv zo zdravotných dôvodov nemôže, no dnes Rómov podporil svojou prítomnosťou a s vedúcou lekárkou si prešiel celú prešovskú transfúznu stanicu. Pri tej príležitosti si dal aj prvýkrát zistiť, akú má krvnú skupinu.

V prešovskej nemocnici im momentálne chýba krv skupiny A, dokonca už vyzývali darcov s touto skupinou, aby prišli najvzácnejšiu tekutinu darovať. Práve túto skupinu má aj Peter Pollák, takže ho o to viac mrzelo, že ju darovať nemôže.

Po tom, ako prešli Rómovia vstupnými vyšetreniami a postupne začali prechádzať do odbernej miestnosti, sa do vstupnej haly NTS v Prešove nahrnulo aj viac ako desiatka vojakov. NTS v Prešove má mesačne priemerne 1000 odberov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM