Webnoviny - Rôzne

Do Prešova sa na víkend vrátia kone

Prešovčania si budú môcť v sobotu 24. júna v Jazdeckom areáli na Sídlisku III v Prešove zaspomínať na časy, kedy sa sem chodievali pozerať na preteky koní v parkúre.

Ilustračné foto SITA/AP (WEBNOVINY) – Vďaka podujatiu Rodeo Prešov o pohár primátora mesta sa kone opäť vracajú do metropoly Šariša, hoci sa tentoraz predvedú v iných disciplínach.

Ako informovala hovorkyňa mesta Veronika Gazdová, sprievodné akcie k tomuto podujatiu budú v centre mesta už v piatok 24. júna od 15:30, kde sa na pešej zóne predvedú v plnej kráse nielen kone, ale aj motorkári, milovníci koní pod kapotou, country kapely a mažoretky.

Nebude chýbať aj výcvik psov

Hlavný sobotňajší program Rodeo Prešov sa začne o 13:00 v areáli jazdiarne. Ide o prvý ročník podujatia, ktoré sa bude konať ako jedna časť zo série celoslovenských akcií jazdcov združených v Slovenskej asociácii western ridingu a rodea. Podľa hlavného usporiadateľa Miloslava Karaffu skladba programu pre Prešov bude v porovnaní s inými mestami o niečo bohatšia. Zodpovedá tradícii, keďže Prešovčanov volali v širokom okolí Koňare pre trhy s koňmi a neskôr pre obľubu a podporu jazdeckého športu v meste.

Diváci sa môžu tešiť na slalom na koňoch medzi tyčami, oddeľovanie dobytka od stáda jazdcami na koňoch, atraktívne pre divákov budú aj preteky okolo sudov a chytanie dobytka do lasa. Rýchlosť si zmerajú jazdci na koňoch a motorkách. Do programu organizátori zaradili aj ukážky výcviku psov. Návštevníci si budú môcť vyskúšať na vlastnej koži, ako dlho sa dokážu udržať na mechanickom býkovi.

Policajti z jazdeckej a kynologickej jednotky predvedú, ako si porozumeli s koňmi a psami pri výkone svojej práce. V programe vystúpia prešovské kapely BB country a Mloci. „Tradícia rodeových športov je na Slovensku viac ako dvadsaťročná, prešovskí jazdci však doteraz museli cestovať do iných miest. Veríme, že týmto podujatím, v ktorom hlavnú úlohu zohrajú kone, opäť prinavrátime najväčšiemu mestu s touto tradíciou príslovečnú autoritu,“ uviedol Karaffa.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM