Ľubomír Hudačko Správy

Do Prešova prišiel študovať Pavel z Mukačeva: Prezradil, že tu má jednu hlavnú úlohu!

Gymnázium Tarasa Ševčenka s vyučovacím jazykom ukrajinským v Prešove si pred viac ako rokom pre svoje štúdium zvolil aj Pavel Kutskir z Mukačeva. Prezradil svoje pocity a zážitky a aj to, akú hlavnú úlohu v našom meste má. Pritom sleduje dianie na Ukrajine a dúfa, že sa situácia upokojí.

Ilustračný obrázok k článku Do Prešova prišiel študovať Pavel z Mukačeva: Prezradil, že tu má jednu hlavnú úlohu!
Zdroj: TASR

Pavel má šestnásť rokov a jeho rodičia pracujú ako stomatológovia. Predkovia z maminej strany žili kedysi na území Slovenska a preto mu naša krajina nie je vzdialená.

V Prešove sa cíti ako doma

„Som vďačný rodičom, že ma presvedčili, aby som išiel študovať na Slovensko. Našiel som tu nových priateľov a kamarátov. Veľmi ďakujem spolužiakom aj učiteľom, že mi pomáhali zvládnuť najmä tie ťažké začiatky,“ hovorí mladý Ukrajinec. Býva v stredoškolskom internáte a spomína si, ako rodičia v septembri odchádzali a on zostával na Slovensku. Vraj mu bolo všelijako, ale postupne sa udomácnil a dnes sa cíti v Prešove ako doma.

„Ani v škole to nebolo jednoduché. Nie všetko sa dá zvládnuť len s ukrajinčinou, aj keď je to škola s takýmto vyučovacím jazykom. Ja mám pred sebou okrem bežného štúdia jednu hlavnú úlohu a to naučiť sa dobre po slovensky,“ dodáva Pavel s úsmevom. Pripomína, že najmä terminológia z chémie, biológie či iných prírodovedných predmetov bola na začiatku veľmi ťažká, lebo iné je to v ukrajinčine. Má však ochotných učiteľov a spolužiakov, tak sa mu to postupne darí.

Jemu dávajú lekcie slovenčiny, on im z ukrajinčiny

„Spolužiaci mi pomáhajú zvládnuť niektoré veci zo slovenčiny a na oplátku ja zasa im z ukrajinčiny,“ hovorí študent. Popri škole mu nejaký čas zostane na potulky mestom a rád si zašportuje. Najviac času však chce venovať štúdiu, lebo má jasný cieľ.

„Moji rodičia sú lekári a ja by som chcel byť tiež. Dúfam, že sa mi podarí úspešne dokončiť gymnázium a potom plánujem študovať na niektorej slovenskej univerzite medicínu. Je to pre mňa veľká šanca získať vzdelanie uznávané v Európskej únii,“ hovorí o svojich plánoch Pavel. Mladý Ukrajinec však v súčasnosti s obavami sleduje vývoj v rodnej krajine. Napriek tomu, že v zakarpatskej oblasti, odkiaľ pochádza, je pokoj, konflikty na východe ho prirodzene znepokojujú. „Nie je ľahké sa na to pozerať v televízii. Dúfam, že teraz po voľbách sa to bude už len zlepšovať, musí to byť lepšie, verím tomu,“ hovorí Pavel.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM