Rôzne

Dni mesta boli aj o varení mačanky: Najchutnejšiu ju pripravila táto kuchárka

Súťaž vo varení šarišskej mačanky bola už po štvrtýkrát súčasťou Dní mesta Prešov. Spoznali sme víťazku a aj vy si môžete vyskúšať jeden z receptov.

Ilustračný obrázok k článku Dni mesta boli aj o varení mačanky: Najchutnejšiu ju pripravila táto kuchárka
Zdroj: Mesto Prešov

Gastronomické podujatie, ktoré organizuje Prešovský klub kuchárov a cukrárov v spolupráci s mestom Prešov, je súčasťou Dní mesta Prešov už štyri roky. Je oslavou mačanky – šarišského jedla, ktoré, ako sa vraví, nemá recept, pretože sa dá pripraviť na stovky spôsobov.

Aj preto je súťaž vo varení tohto jedla zaujímavým rébusom, kde rozhodujú individuálne chute. V Prešove preto o víťazovi rozhodovali nielen odborníci, ale možnosť ovplyvniť poradie mali aj laici z radov verejnosti.

Úlohou každého súťažiaceho kuchára bolo pripraviť päť litrov mačanky. Tú potom ochutnávala porota zložená z profesionálnych kuchárov a následne aj verejnosť – za symbolický poplatok dostal každý hodnotiaci laik tri žetóny, a po ochutnaní všetkých súťažných mačaniek, ich mohol rozdeliť trom najchutnejším.

V tomto štvrtom ročníku bol rekordný počet súťažiacich – až 22. Najchutnejšiu mačanku tentoraz navarila Svetlana Gombárová, kuchárka zo školskej jedálne pri ZŠ Májové námestie 1, Prešov. Tá zvíťazila aj v hodnotení laickej poroty.

A ako sa varí mačanka? Tu je jeden zo stoviek receptov:

Suroviny

  • slanina
  • „šmalec“ (bravčová masť)
  • hladká múka
  • mlieko
  • huby (mrazené, alebo sušené)
  • kapusta
  • jucha (šťava z kyslej kapusty)
  • vegeta
  • soľ

Postup

Slaninu narežeme na menšie kocky, opražíme, prípadne pridáme aj „šmaľec“. Prisypeme huby (sušené najprv osobitne uvaríme a tiež narežeme na menšie kúsky), po prehriatí dáme dve kopcovité lyžice hladkej múky a spolu opražíme. Masa nesmie byť „suchá“, ale mierne tekutá.

Po opražení múky zalejeme mliekom, pozor, bude nám to hustnúť, takže treba stále miešať a prilievať mlieko, až kým nemáme akurátnu konzistenciu. Dochutíme na drobno posekanou kapustou, vegetou, soľou. Kto má rád kyslejšie, môže mačanku dochutiť aj juchou – šťavou z kyslej kapusty.

A ako to pre zmenu vyzeralo počas Trojičného jarmoku v centre mesta si pozrite v priložených snímkach. Kliknite si fotogalériu.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Trojičný jarmok v OBRAZOCH: Známe podujatie v Prešove už začalo
22
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM