Webnoviny - Rôzne

Dnes je Svetový deň školského mlieka

Dnes si celý svet pripomína dôležitosť mlieka v jedálničkoch detí.

(WEBNOVINY) – Tento biely dar prírody a výrobky z neho totiž plnia viaceré dôležité úlohy správnej výživy deti a mládeže, pretože obsahujú optimálne množstvo potrebných výživných a esenciálnych zložiek. Pitím mlieka budú deti zdravšie, vďaka tomu v škole aktívnejšie, a preto aj múdrejšie.

Prečo je mlieko také zdravé?

I keď ide vizuálne o nápoj, v skutočnosti je mlieko vďaka svojmu zloženiu považované medzi odborníkmi za potravinu. Obsahuje základné živiny a viaceré esenciálne látky – bielkoviny, mliečny tuk, sacharidy, minerálne látky, vitamíny (A, D, E a K) a enzýmy. Jeho najvýznamnejšou časťou je vápnik nachádzajúci sa v dobre využiteľnej forme, z ktorej sa vstrebáva do organizmu. Z mlieka a mliečnych výrobkov získava človek až 56 percent svojej potreby vápnika, pričom zo zeleniny je to len asi 11 percent a z obilnín 10 percent.

Z bielkovín v mlieku dominuje kazeín (82 percent), laktalbumín a laktoglobulín (12 percent), pričom biologická hodnota mliečnych bielkovín je vôbec najvyššia – až 98 percent organizmus využije vo svoj prospech. Mliečny cukor laktóza ako najvýznamnejší sacharid mlieka je ľahko stráviteľný a dobrý zdroj energie. Skladá sa z dvoch menších molekúl jednoduchých cukrov – glukózy a galaktózy. Pre detský organizmus je zvlášť významná druhá menovaná zložka, ktorá je potrebná pre vývoj mozgu a nervových tkanív, priaznivo ovplyvňuje reguláciu telesnej teploty a navyše priaznivo ovplyvňuje črevnú mikroflóru, motilitu, čiže pohyb čriev, a absorpciu minerálov vápnika, horčíka a fosforu. Mliečny tuk je jemne emulgovaný a v porovnaní s inými živočíšnymi tukmi má veľmi dobrú stráviteľnosť.

Koľko ho treba vypiť každý deň?

Odporúčané dávky potravín uvádzajú 220 litrov mlieka a mliečnych výrobkov na priemerného obyvateľa Slovenska za rok. Epidemiologické štúdie však potvrdili, že len 44 percent detí pije mlieko denne, 15 percent ho nepije vôbec a ostatné len nepravidelne. Ešte nižšia je konzumácia u mladistvých – denne ho pije len 42 percent chlapcov a 32 percent dievčat, mlieko nepije takmer štvrtina dospievajúcej generácie.

Priemerná denná konzumácia u detí, ktoré pili mlieko pravidelne, je len dva a pol až tri decilitre denne, odporúčané množstvo je však aspoň päť až šesť decilitrov mlieka za deň doplnených kyslomliečnymi výrobkami a syrmi. Dlhodobejší nedostatok mlieka a mliečnych výrobkov v strave detí sa môže prejaviť poruchami vo vývoji celkového telesného rastu, deficitnou kalcifikáciou kostry a zubov. Pri mlieku a mliečnych výrobkoch pritom nejde o vysoký, ale o častý a najmä pravidelný príjem.

Školský mliečny program

„Pravidelná konzumácia mlieka už od útleho detstva prispieva k budovaniu správnych stravovacích návykov v dospelosti. Deti je potrebné viesť k systematickej konzumácii mlieka a v rámci tejto podpory sa na Slovensku koná v zaradeniach pre deti a mládež Školský mliečny program,“ povedal hlavný hygienik Slovenskej republiky Gabriel Šimko.

„Školský mliečny program je určený pre deti od troch do devätnástich rokov, prevádzkujú ho predškolské zariadenia, základné a stredné školy. Je finančne podporovaný Európskou úniou v rámci európskeho systému distribúcie mlieka do škôl, pričom dve tretiny ceny mlieka (250 mililitrov) dotuje štát a Európska únia a zvyšnú tretinu ceny mlieka platí rodič. Celkovo sa do Školského mliečneho programu v roku 2010 zapojilo 168 191 detí a žiakov, čo predstavuje približne 15 percent z celkového počtu žiakov na Slovensku,“ dodala Silvia Tokárová z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu.

Informácie agentúre SITA poskytla Daniela Gilányi z agentúry Neopublic Porter Novelli.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM