Ľubomír Hudačko Kultúra

Veľkolepá premiéra v divadle: Na dosky sa postaví maliarka Frida Kahlo!

Prvýkrát na Slovensku uvedie hru Seňora Divadlo Jonáša Záborského v Prešove. Dielo inšpirované životom mexickej maliarky Fridy Kahlo bude mať premiéru 7. júna 2013.

Ilustračný obrázok k článku Veľkolepá premiéra v divadle: Na dosky sa postaví maliarka Frida Kahlo!
Foto: Webnoviny -

Posledná divadelná premiéra tejto sezóny patrí pôvodnej tvorbe. V réžii Mariána Pecka uzrie svetlo sveta hra Ivety Horváthovej inšpirovaná dielom a životom charizmatickej a excentrickej mexickej maliarky Fridy Kahlo.

Marián Pecko: „Príbeh Fridy Kahlo je príbehom výnimočného človeka s výnimočnou silou a vôľou. Nepripravujeme ale dokumentárne divadlo, ani biografickú hru. Naša inscenácia bude divadelnou fikciou. Nechystáme sa „hrať na Mexiko“. Aj keď niektoré kostýmy Fridy uvidíme také, aké boli pre ňu typické. Nerád by som veľmi otváral dvere do našej „kuchyne“, ale prezradím, že kostýmov pripravujeme štyridsaťdeväť. Celkom dosť,“ uviedol na oficiálnej stránke facebooku DJZ režisér Marián Pecko.

Mozaika pocitov a fragmentov udalostí, ktoré tvoria osud jednej ženy. Taký výnimočný, a taký podobný osudu každej ženy, ktorá túži byť milovaná, ľúbi, vydá sa. A zrazu sa pred ňou otvorí svet plný protirečení a bolesti.

Seňora je dramatický portrét ženského údelu. Obraz ženskej chuti niečo dokázať. Zrkadlo ženskej verejnej intimity. A súčasne je to divoká skica o prekliatí ženskej, čo svojimi názormi presahuje bežné spoločenské normy. Frida rebeluje, prehráva, a predsa sa dokáže tešiť zo života vďaka svojmu čiernemu humoru a protirečivému vzťahu so smrťou.

V hlavnej úlohe sa predstaví Jana Jurišincová (Frida), Michal Novodomský (Diego) a Stanislava Pázmányová (Kristína, sestra). Postavy z obrazov budu stvárňovať Zuzana Kúšiková, Peter Krivý, Matej Lacko, Veronika Husovská a ďalší.

Zdroj: djz.sk

Divadlo Jonáša Záborského
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM