Správy

Diviačiu zver v okolí Prešova vidno stále častejšie: Prijať museli mimoriadne opatrenia!

Mestská polícia v Prešove eviduje v uplynulých mesiacoch niekoľko hlásení od obyvateľov, ktorí videli na území mesta diviačiu zver.

Ilustračný obrázok k článku Diviačiu zver v okolí Prešova vidno stále častejšie: Prijať museli mimoriadne opatrenia!
Zdroj: Dnes24.sk

Stret s diviakom je nielen nepríjemný, ale pre ľudí môže byť aj nebezpečný. Presov.dnes24.sk o tom informoval hovorca mesta Vladimír Tomek.

Mimoriadny lov

„Čoraz častejšie sa s tým stretávajú aj obyvatelia okrajových častí Prešova. Výskyt diviačej zveri bol zaznamenaný najmä v okrajových častiach Prešova. Nakoľko ide o celoslovenský problém, z úrovne štátu boli prijaté mimoriadne opatrenia. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR vydalo mimoriadne povolenie lovu diviačej zveri a to od 16.1.2022 do 30.6.2022,“ prízvukuje Tomek.

Mestská polícia v Prešove eviduje podľa jeho slov v uplynulých mesiacoch niekoľko hlásení od obyvateľov, ktorí videli na území mesta diviačiu zver.

Jedným z cieľov tohto opatrenia je zníženie populačnej hustoty diviačej zveri, pričom lov je umožnený aj na nepoľovných plochách v rámci Slovenskej republiky.

Redukcia zveri

„Podmienkou pre realizáciu lovu na takzvanej nepoľovnej ploche je vydanie rozhodnutia príslušného okresného úradu, pozemkového a lesného odboru v zmysle zákona o poľovníctve,“ vysvetlil ďalej hovorca.

Ak uvidíte v ktorejkoľvek časti mesta diviaka, neváhajte a bezodkladne kontaktujte Pozemkový a lesný odbor na Okresnom úrade Prešov (t.č.: 051/7485961, alebo 051/7485960), ktorý z pozície prvostupňového orgánu štátnej správy poľovníctva, upovedomí užívateľov príslušného poľovného revíru.

„Tí sú oprávnení konať na základe platného mimoriadneho povolenia lovu. Týmto spôsobom môžete dopomôcť k redukcii diviačej zveri a jej vytlačeniu z obývaných lokalít na území mesta do jej prirodzeného prostredia v lesoch,“ poznamenal Tomek.

Ak aj vy uvidíte v obytnej zóne divú zver, môžete to nahlásiť aj mestskej polícii na čísle 159, ktorá upovedomí zástupcu príslušného poľovného revíru.

ilustračné foto

Ďalšie zaujímavosti zo siete Dnes24:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM