Milan Jusko Kultúra

Divadlo otvorilo 70. sezónu: Na toto sa môžeme tešiť...

Divadlo Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove slávnostne odštartovalo v poradí 70. divadelnú sezónu. Jubilejná sezóna sa bude niesť pod shakespearovským mottom Celý svet je divadlo. Cieľom divadla je udržať hudbu a spev na doskách historickej budovy DJZ.

„V novej sezóne prinesieme našim divákom šesť premiérových titulov, ktoré budú rozvrhnuté počas celej sezóny. Začneme muzikálom Willyho Russella Pokrvní bratia, ktorý uvedieme 21. septembra,“ konštatoval Hanzo. Vysvetlil, že tento titul sa už síce v DJZ hral v 90. rokoch minulého storočia. Išlo o prenesené predstavenie z Novej scény a hralo sa na prešovskej veľkej scéne.

„Keďže sa snažíme robiť veci trošku inak a aj keď sa vraciame k starým overeným témam, tak sme to všetko posunuli a všetko je tu nové od nahrávky, samozrejme scéna a réžia. Nové je aj prostredie, keďže ho uvedieme v historickej budove,“ vysvetľuje riaditeľ.

Prešovské muzikály sa v posledných rokoch tešia veľkej obľube. Napríklad František z Assisi mal doteraz 137 repríz. Posledný muzikál Quo vadis, ktorý uviedli vlani v novembri, sa už hral 58-krát.

Koncom novembra tohto roka uvedú premiéru komédie Námestíčko od Carla Goldoniho, ktorú bude režírovať Svetozár Sprušanský. Následne 22. februára 2013 bude na Malej scéne DJZ slovenská premiéra komédie Tučné prasa od Neila LaButa, ktorú so súborom naštuduje režisér Jakub Nvota.

Už o dva dni na to, 24. februára, bude premiéra na Veľkej scéne DJZ. V réžii Mariany Ďurčekovej a Jána Luterána uvedú Perníkovú chalúpku, ktorá vznikla na motívy rozprávok bratov Grimmovcov.

Na apríl pripravujú ďalšiu premiéru, ktorej sa režijne zhostil umelecký šéf Michal Náhlik. Pôjde o tragikomédiu Friedricha Dürrenmatta Návšteva starej dámy. Posledným premiérovým titulom sezóny bude inscenácia Ivety Horváthovej Hra na motívy života Fridy Kahlo, ktorú má režírovať Marián Pecko.

**„Súbor je momentálne stabilizovaný a bol by som rád, ak by sa ďalej rozvíjal takým spôsobom, ako to fungovalo doteraz. Hľadáme vždy nové talenty, mali sme minulý rok konkurz, budeme pravdepodobne niečo podobné robiť aj v tejto sezóne,“ **dodáva riaditeľ.

Napriek pretrvávajúcej hospodárskej kríze, ktorá sa nepochybne musí odrážať aj v oblasti kultúry, považuje Hanzo uplynulú sezónu za úspešnú. Konštatoval, že v nej odohrali 231 vlastných predstavení, ktoré videlo takmer 90.000 divákov.

prešov24/tasr video: Milan Jusko

Divadlo otvorilo 70. sezónu: Na toto sa môžeme tešiť...
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM