Ľubomír Hudačko Kultúra

Divadlo Jonáša Záborského: Predstaví slovenskú premiéru hry, ktorá v krajine nikdy nebola uvádzaná!

Divadlo Jonáša Záborského v Prešove uvedie na Malej scéne slovenskú premiéru hry Hostina dravcov. Zaujímavosťou je, že táto hra na Slovensku nebola nikdy uvádzaná a ide o dramatizáciu románu Vahého Katchu. Aké pikošky prezradil režisér Michal Náhlik?

Ilustračný obrázok k článku Divadlo Jonáša Záborského: Predstaví slovenskú premiéru hry, ktorá v krajine nikdy nebola uvádzaná!
Zdroj: TASR

Podľa režiséra a umeleckého riaditeľa divadla Michala Náhlika ide síce o typickú činohru, avšak je netypická tým, že sa nedá zaradiť žánrovo a obsahovo, pretože aj keď si ju tvorcovia v DJZ nazvali čierna komédia, na scéne sa dejú veci, na ktorých sa možno niekto ani nezasmeje.

Na Slovensku hra nikdy nebola uvádzaná

„Hľadal som niečo, čo by ma oslovilo, pretože v tom cítim ľudí. Po všetkých tých rozprávkach, muzikáloch a veľkých drámach som mal chuť na kus človeka. Zrazu som mal pred sebou text, v ktorom sa vynárali postavy vo veľkej dramatickej situácii, ale sú mi nesmierne sympatickí, pretože reagujú ako absolútne obyčajní ľudia, ktorí sa snažia zachrániť si život. Nie sú patetickí a nie sú na hrane, že by sa vraždili, ale snažia sa vymyslieť, ako prežiť, ale zároveň poslať na smrť toho druhého,“ povedal o hre Náhlik.

Hostina dravcov podľa neho zapadá do konceptu celej sezóny v DJZ, ktorá sa nesie pod heslom Nezabúdame a chceli si ňou pripomenúť všetky hrôzy a smutné výročia minulého storočia. Táto hra na Slovensku nebola nikdy uvádzaná a ide o dramatizáciu románu Vahého Katchu.

Kúpeľna je akási domáca patológia

Časovo sa celý dej odohráva v období druhej svetovej vojny a priestorovo je zasadený do kúpeľne. Podľa Náhlika je kúpeľňa aj dnes v mnohých domácnostiach miestom, kde je fajčiarsky salónik, čo je jeden z dôvodov, prečo práve tam, avšak ďalší dôležitý dôvod je ten, že kúpeľňa je miestnosť obložená dlaždicami a ich cieľom bolo rozpitvávať charaktery ľudí, preto je pre nich kúpeľňa akási domáca patológia.

V Hostine dravcov hrajú dve ženy a šesť mužov, no ani jedna postava nie je podľa Náhlika hlavná. Medzi hercami je aj mladá študentka Akadémie umení v Banskej Bystrici Gabika Očkajová, ktorú vybrali v rámci konkurzu. DJZ v nedeľu 31.5. zároveň pozýva všetkých milovníkov divadla do jeho novej budovy na popoludňajší program Dňa otvorených dverí. Návštevníci sa budú môcť pozrieť aj do najtmavších útrob divadla, vyskúšať si herecké kostýmy či nechať sa nalíčiť tak, ako to robia herci takmer pred každým predstavením.

Čítajte tiež:

Kompletný program Dní mesta Prešov: Už teraz vyberajte, čo určite nevynecháte

Čo môžu zažiť deti počas ich sviatku? 10 zaujímavých akcií na MDD v Prešove a okolí

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM