Ľubomír Hudačko Kultúra

Divadlo Alexandra Duchnoviča uvedie svetovú premiéru! V hlavnej úlohe hrá Marcinková

Svetovú premiéru tragikomédie Nescudzoložíš uvedie v rusínskom jazyku divadlo Alexandra Duchnoviča v Prešove. Hlavnú úlohu v hre Nescudzoložíš stvárňuje známa slovenská herečka, Prešovčanka Gabriela Marcinková, jej alternantkou je Miriama Gajdošová.

Ilustračný obrázok k článku Divadlo Alexandra Duchnoviča uvedie svetovú premiéru! V hlavnej úlohe hrá Marcinková
Zdroj: TASR

Ide o dramatizáciu Tolstého kultových noviel Rodinné šťastie, Diabol a Kreutzerova sonáta spojených do jedného príbehu so spoločným menovateľom, ktorým je manželstvo. Premiéra je naplánovaná v piatok 14.3. večer.

Ako uviedla Marcinková, rusínskym jazykom nikdy nehovorila, ale jej babka bývala v Palote v okrese Medzilaborce, takže tento jazyk vždy obdivovala. Teraz sa ho učí, aby mohla v hre účinkovať. Hovorí, že DAD si pamätá ešte zo skorších rokov a nie je pre ňu neznámym divadlom. Dokonca, niektoré hry, ktoré tu videla, ju inšpirovali stať sa herečkou.

Podľa riaditeľa DAD Mariána Marka uvádzali Tolstého diela niekedy okolo roku 1971 a bolo už načase sa k tomu autorovi vrátiť. Hra Nescudzoložíš nie je o cudzoložstve, ale o vzťahoch a je skôr filozofickou otázkou o úlohe manželstva v dnešnej dobe.

Dej sa odohráva v cukrovare, ktorý má byť akousi fabrikou na rodinné šťastie, no nie vždy to tak aj funguje. Režisérka Júlia Rázusová povedala, že hlavnou myšlienkou hry je snaha mladých ľudí žiť po novom, ale nevedia ako, preto začnú žiť po starom a inšpirujú sa často chybami rodičov v manželstve.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM