Michala Halásová Kultúra

Detské tanečné kreácie alebo Word Challenge Day 2013?

Mesto Tacna v Peru nie je veľmi známe najmladším Prešovčanom, ale chytľavá melódia „..tche tche rere..“ ktorú si spievali deti materskej škôlky z Jurkovičovej v Indiánskom tanci k slnku a deti materskej škôlky zo Zemplínskej v Orientálnom tanci, je piesňou všeobecne známou a mimoriadne obľúbenou.

Ilustračný obrázok k článku Detské tanečné kreácie alebo Word Challenge Day 2013?
Zdroj: Dnes24.sk

Ako tieto zdanlivo odlišné veci, navzájom súvisia? Prepojenie je nutné hľadať v Medzinárodnom vyzývacom dni 2013 kde súperom mesta Prešov bola okrem iných miest aj Tacna. Pohybová aktivita, ktorú vyvinulo 200 detí vo veku od troch do šiestich rokov roztlieskala ukrajinskú konzulku Oxanu Liščišin, primátora Pavla Hagyariho, prednostku mestského úradu Katarínu Kiretu, poslanca MsZ Stanislava Gregu i zástupkyňu kultúry z PSK Helenu Ragulskú.

„Všetci tanečníci splnili podmienky zaradenia do medzinárodného projektu a svojim skvelým výkonom prispeli k súťažiacim občanom resp. „občiankom“ mesta Prešov,“ povedala hovorkyňa radnice Jana Jurčišinová. Flinstonovci z MŠ Sládkovičovej, Šikovné včielky z MŠ Čergovskej, Čavoro romales z MŠ Čsl. armády, Popletený pán Budík z MŠ Čapajevovej, Moderný tanec z MŠ Mukačevskej, S tebou viem z MŠ Volgogradskej, Deň malých bubliniek z MŠ M. Nešpora, Prebúdzanie lesných škriatkov z MŠ Važeckej i rozkošné najmladšie tanečníčky Vlnky z MŠ Bernolákovej. Pestrosť a nápaditosť kostýmov ocenila aj odborná porota.

Ľudové tradície sa objavili v tancoch Na studne a Jarmok z mateskej škôlky Zemplínskej a Čergovskej. Ich piesne, tance a hry mali náboj typickej detskej hravosti a radosti z pohybu. A presne to je zmyslom i cieľom Detských tanečných kreácií. Podchytiť a najmä rozvíjať prirodzenú túžbu po pohybe. „Všetkých tanečníkov Detských tanečných kreácii sme mohli hrdo zapísať do zoznamu účastníkov Medzinárodného vyzývacieho dňa, ktorý rovnako v tento deň prebiehal nielen v Prešove ale i v Košiciach, v Kfar-Sabe ( Izrael) a spomínanej Tacne,“ doplnila Jurčišinová.

Podstatou Word Challenge Day je aktívny pohyb a propagácia zdravého životného štýlu, čo tieto tancujúce deťúrence splnili do bodky.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM