Ľubomír Hudačko Správy

Deň víťazstva nad fašizmom: V Prešove si uctila pamiatku padlých vojakov i ukrajinská konzulka

Na slávnostnom zhromaždení pri pamätníku osloboditeľov si v Prešove pripomenuli koniec 2. svetovej vojny. Prítomní boli aj priami účastníci. Vence vďaky vyjadrili poklonu za slobodu.

Ilustračný obrázok k článku Deň víťazstva nad fašizmom: V Prešove si uctila pamiatku padlých vojakov i ukrajinská konzulka
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Mladá generácia nemá informácie

Výročie ukončenia najstrašnejšej vojny všetkých čias píše už svoje 68. kapitolu. Počas 1418. dní zahynulo viac ako 60 miliónov ľudí. O týchto faktoch, ale aj o ďalších podstatných informáciách mladá generácia nemá dostatočné informácie. Uviedol to v Prešove počas príhovoru primátor Vranova nad Topľou Ján Ragan: „V spolupráci so zväzom protifašistických bojovníkov i klubu českého pohraničia si pripomíname si oslobodenie našej vlasti. Je potrebné vštepovať to mladej generácii, ktorej chýbajú tieto vedomosti. V učebniciach sa mená ako Mirko Nešpor či heroizmus Zojy Kosmodemjanskej vôbec nespomínajú,“ povedal.

Hold bojovníkom za slobodu

Počas podujatia boli prítomní vyzvaní, aby nezabúdali na obetu padlých vojakov: „Položili životy za to, aby sme mohli vyrastať v lepších podmienkach ako oni. Znepokojuje nás, že sa tvoria sily pripomínajúce fašistické skupiny. Nehazardujme s hrdosťou. Skláňame sa pred Vami, ktorí ste urobili veľký kus pre slobodu. Vzdajme úctu starým otcom. Spomínajme na tých, čo nie sú medzi nami,“ uviedol. Na podujatí bola prítomná aj ukrajinská konzulka Olga Benč, zástupcovia ruského veľvyslanectva a priami účastníci vojny. Vinou zdravotných patálií sa však všetci pozvaní nedostavili. Na záver aktu zazneli aj hymny štyroch krajín.

Výročie ukončenia vojny
5
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM