Rôzne

Deň soli ponúkne mnoho lákadiel: Ľudia dostanú aj takúto jedinečnú možnosť!

Deň soli sa už blíži. Tešiť sa naň môžete už túto sobotu. Ľudia dostanú aj možnosť vidieť bežne pre verejnosť nedostupnú pec.

Ilustračný obrázok k článku Deň soli ponúkne mnoho lákadiel: Ľudia dostanú aj takúto jedinečnú možnosť!
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Návštevu cisára Františka II. Habsburského, ktorý v roku 1800 uviedol v prešovskom Solivare do prevádzky varňu František a spustil tak výrobu soli varením zo soľanky, si pripomenú v rámci Dňa soli v Prešove. Ide o prvý ročník kultúrneho podujatia, ktoré bude spojené s históriou ťažby soli v Prešove. Uskutoční sa v sobotu 8. septembra od 12.00 h.

Tajomné útroby pece

O 14.00 h sa pohne cisársky sprievod z parkoviska pred Skladom soli a povedie k varni František. Sprievod sa skončí slávnostným zapálením ohňa cisárom vo varni. Koč bude sprevádzať banícky orchester.

„Počas prehliadky sa dostaneme priamo do tajomných útrob pece vo varni František. Táto pec je pre verejnosť bežne uzatvorená, takže návštevník Dňa soli v prešovskom Solivare dostane jedinečnú možnosť vidieť niečo neobvyklé. Každý z jej výklenkov bude skrývať prekvapenie,“ uviedla spoluorganizátorka podujatia Mária Žondová z divadla Komika.

Predstavenie bude doplnené o kultúrny program, na ktorom o 15.30 h vystúpi banícky orchester z poľskej soľnej bane Bochnia a Muzeum Žup Krakowskich Wieliczka z Poľska sa predstaví výstavou soľných baní.

Nebudú chýbať stánky s remeslami a občerstvením. Návštevníci si budú môcť pozrieť živú ukážku rôznych remeselných prác, ako je výroba lán, vyrezávanie sochy z kamennej soli, výroba solivarskej čipky či perníkov, prácu drotára a košikára, výrobu krojovaných bábik a iných ručných prác. Pre malých aj veľkých budú pripravené rôzne tvorivé dielne.

Historický koč

Deň pred podujatím, v piatok 7. septembra, sa na Hlavnej ulici predvedie historický koč. Konský záprah s historickým kočom sa v meste zdrží približne hodinu.

Národná kultúrna pamiatka Sklad soli v prešovskom Solivare patrí medzi najvýznamnejšie technické pamiatky na Slovensku. Slúžil po stáročia na uskladnenie, manipuláciu či distribúciu soli. Od októbra 2014 do septembra 2015 prechádzal objekt rozsiahlou rekonštrukciou, výsledkom ktorej je reprezentatívny multifunkčný kultúrno-spoločenský priestor určený na výstavné, prezentačné, kongresové či edukačné aktivity.

Podujatie organizuje Slovenské technické múzeum v spolupráci s OOCR Región Šariš a divadlom Komika a podľa slov výkonného riaditeľa OOCR Región Šariš Branislava Švorca organizátori veria, že sa toto podujatie stane trvalou súčasťou programovej ponuky mesta Prešov. Podujatie organizujú s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby SR.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM