Ľubomír Hudačko Rôzne

Deň mlieka po prešovsky: Famózne výtvory z bieleho moku vyrážali dych

Základná škola na Lesníckej v Prešove bola hostiteľom mimoriadneho podujatia. Oddelenie školstva totiž organizovalo už siedmy ročník s názvom Medzinárodný deň mlieka. Na stoloch sa tak ocitli vyzdobené misy s jedlami vytvorených z mlieka, ktoré mali okulahodiaci šmrnc!

Ilustračný obrázok k článku Deň mlieka po prešovsky: Famózne výtvory z bieleho moku vyrážali dych
Zdroj: Dnes24.sk

Deň mlieka bol oslavou aj mliečnej výživy a prítomní mali možnosť si vychutnať všetky jedlá z mlieka, ktoré pripravili zamestnanci zariadení školského stravovania v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.

Hlavnou myšlienkou je každoročne pripomínať nielen deťom, ale aj dospelým, aby sa mlieko a mliečne výrobky stali v záujme upevnenia zdravia každodennou súčasťou našich jedál. Poukázať na význam mlieka a zdôrazniť jeho mimoriadne nutričné vlastnosti vo výžive človeka je nosnou ideou podujatia Deň mlieka.

„Medzinárodný deň mlieka sa oslavuje od roku 1957 pod záštitou Medzinárodnej mliekarskej federácii. Mlieko a mliečne výrobky predstavujú jednu z najdôležitejších a nenahraditeľných zložiek plnohodnotnej ľudskej výživy,“ uviedla Mária Tejiščáková z oddelenia školstva. Cieľom je podľa jej slov poukázať a vyzdvihnúť ich biologicky významný obsah a mimoriadne nutričné vlastnosti, a inšpirovať ľudí k tomu, aby mlieko zaradili do každodennej súčasti života.

„A práve to bolo aj naším záujmom a dôvodom, prečo uvedené tradičné podujatie Mesto Prešov, oddelenie školstva organizuje už niekoľko rokov,“ doplnila M. Jejiščáková. Tentokrát sa akcia uskutočnila v priestoroch a v spolupráci so ZŠ na Lesníckej ulici. „Krásne dobiela vyzdobené priestory školskej telocvične pripomínali mliečny svet, v ktorom bohatý kultúrny program žiakov školy len umocnil príjemnú atmosféru,“ opísala oslavy tohto dňa „po prešovsky“ M. Jejiščáková.

Deň mlieka v Prešove: Návštevníci si pochutnali na týchto nádherách z bieleho mo
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM