Ľubomír Hudačko Správy

Deň Európy poteší najmä dámy. Rozdávať sa budú žlté ruže

Slovensko zaplavia žlté ruže. V 13 mestách sa budú rozdávať pri príležitosti Dňa Európy, do programu je zapojený aj Prešov.

Ilustračný obrázok k článku Deň Európy poteší najmä dámy. Rozdávať sa budú žlté ruže
Zdroj: TASR

Výročie Schumanovej deklarácie

Dámy, ktoré sa vyberú do ulíc mesta čaká prekvapenie. Spolu s informačnými materiálmi o EÚ ich môže potešiť darovanie žltej ruže. Každoročne si 9. mája pripomíname Deň Európy: „Europe Direct informačné centrum pôsobí už aj v Prešove. Naši pracovníci budú ruže rozdávať pred Vysokoškolským areálom, v okolí železničnej stanice či na Hlavnej ulici,“ konštatoval vedúci kancelárie Ladislav Babuščák.

Spríjemnenie dňa čaká Slovenky hneď v 13 slovenských mestách. Hlavným faktom podujatia je výročie podpísania Schumanovej deklarácie, ktorou sa položili základy európskej integrácie. Návrh Roberta Schumana sa považuje za začiatok budovania toho, čo je dnes Európskou úniou. Vytvoril myšlienku nadnárodnej európskej inštitúcie, ktorej úlohou malo byť riadenie trhu ocele a uhlia. Zmluva, ktorá viedla k vytvoreniu takéhoto subjektu vstúpila do platnosti v júli 1952. Schuman navrhol novú podobu politickej spolupráce v Európe, ktorá by zabránila vojnám medzi európskymi národmi.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM