Zuzana Vajayová Rôzne

Deň abstinencie vyvrcholil Krížovou cestou za závislých

Krížovou cestou za závislých vyvrcholilo v stredu (21.9.) večer v Prešove podujatie Deň abstinencie a zdravého života, ktorý organizovala Gréckokatolícka charita (GKCH).

Tento rok bola akcia súčasťou dvojdňového programu, ktorý pripravili pri príležitosti 20. výročia znovuobnovenia činnosti GKCH na Slovensku.

Na slávnostnej akadémii ocenili úsilie ľudí, ktorí prekonali závislosť, prípadne sa jej snažia s vypätím síl odolávať.

„Odovzdávali sme plakety 64 abstinujúcim, traja z nich boli dokonca abstinujúci nad 15 rokov. Myslím si, že to môže byť pre nich motivácia a povzbudenie. Veď nakoniec každý deň, ktorý prežijú, je veľkým darom pre nich a je veľmi dobre, že môžu porovnať ten život, ktorý žili, s tým, ktorý žijú teraz,“ povedal pre TASR riaditeľ GKCH Peter Valíček.

Vysvetlil, že je niekoľko stupňov: plaketou pre zelenáčov oceňujú ročnú abstinenciu, po nej nasleduje bronzová, strieborná, zlatá a diamantová za viac ako 15-ročnú abstinenciu.

Podvečer sa v prešovskej pešej zóne začala krížová cesta, ktorá sa končila pri súsoší Sv. Trojice. Centrom mesta kráčali desiatky abstinujúcich, ku ktorým sa pridali aj ich rodinní príslušníci, priatelia a sympatizanti. Pri každom zastavení zaznela modlitba za závislých, prípadne príbeh či povzbudenie od človeka, ktorému sa podarilo prekonať závislosť.

„K alkoholu som sa dostal pri svojej práci, robil som v reštaurácii. Ďakujem Bohu, že mi pomohol, lebo už osem rokov abstinujem a snažím sa pomáhať aj ostatným ľuďom,“ povedal účastník krížovej cesty.

Staršia Prešovčanka uviedla, že s neduhom alkoholizmu mali problém v rodine a neskončilo to dobre. Preto fandí ľuďom, ktorí v sebe našli silu a rozhodli sa bojovať a prišla ich podporiť.

Valíček zdôraznil, že hlavne ľudia, ktorí už dlhé roky abstinujú a rozhodli sa otvorene hovoriť o nebezpečenstve závislosti, sú pre tých závislých jasným príkladom, že sa to dá.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM