Barbara Dallosová Správy

Dedinka pri Prešove so zvláštnym čarom: Nemajú obchod ani hostinec, turistov ale prilákať vedia

V neveľkej dedinke pár kilometrov od Prešova zaznamenajú nového občana sotva raz ročne, obec však napriek tomu nevymiera. Práve naopak. Navštíviť sa ju oplatí hneď z niekoľkých dôvodov...

Ilustračný obrázok k článku Dedinka pri Prešove so zvláštnym čarom: Nemajú obchod ani hostinec, turistov ale prilákať vedia
Zdroj: TASR

Na svahoch pod miestnym dreveným chrámom v dedinke Brežany, okres Prešov, sú parcely, kde by mali vyrásť nové rodinné domy. Na tejto stráni, ktorá je v peknom počasí stále zaliata slnečným svetlom, by mala vyrásť nová ulica. Bude zhodou okolností aj prvou ulicou v Brežanoch a mala by sa volať Slnečná.

Rekreačná dedinka

Obec leží asi 15 kilometrov od okresného mesta a žije tu 180 obyvateľov. Detí sa tu rodí málo, a preto sú radi, ak raz ročne zaznamenajú nejakého nového občana. Napriek tomu počet obyvateľov neklesá, lebo ľudia si tento kraj vybrali, aby tu mohli relaxovať.

,,Chceli by sme urobiť nový územný plán a novú ulicu, aby ľudia, ktorí nechali pozemky pre svoje vnúčatá a pravnúčatá, sa mali kde vrátiť, mali si kde vybudovať, aby sa naša dedinka rozrastala. Je to tichá, doslova rekreačná dedinka,“ vysvetľuje starostka Mária Gumanová.

Raj hubárov

,,Medzi priority vedenia obce patrí úprava vodného toku. V posledných rokoch tu totiž zaznamenali tri povodne, ktoré poškodili majetok obyvateľov i samosprávy. Najväčšie škody narobili na miestnej komunikácii,“ doplnila starostka.

V obci, ktorá sa nachádza v oblasti Šarišskej vrchoviny v lone prekrásnej prírody, dnes nie je obchod, hostinec ani žiadne ubytovacie kapacity. Brežany sú súčasťou mikroregiónu Čierna hora, ktorý sa snaží zveľaďovať oblasť. Podieľa sa na organizovaní akcií a často sem prichádzajú hubári, pretože hubám sa v okolí dediny skutočne darí.

,,Sme malá dedina, a preto svoju budúcnosť musíme orientovať na turistický ruch. Najskôr však musia byť vybudované náučné a turistické chodníky, prípadne cyklotrasy. V poslednej dobe sme tu zaznamenali veľmi veľa rekreačných bežcov,“ uzavrela Gumanová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM