Správy

Dedina pri Prešove sa teší z rozmachu: Do obce sa sťahujú mladé rodiny, počet obyvateľov sa takmer zdvojnásobil

V dedine pri Prešove vďačia za svoj rozmach dobrej polohe a flexibilnej samospráve. Za posledné roky sa počet obyvateľov v obci dokonca takmer zdvojnásobil. Do dediny sa navyše sťahujú mladé rodiny s deťmi.

Ilustračný obrázok k článku Dedina pri Prešove sa teší z rozmachu: Do obce sa sťahujú mladé rodiny, počet obyvateľov sa takmer zdvojnásobil
Zdroj: TASR

V Teriakovciach v okrese Prešov sa za posledných 12 rokov počet obyvateľov takmer zdvojnásobil. Začiatkom tohto roku tam privítali 700. občana, pritom ešte v roku 2004 evidovali iba 380 obyvateľov.

Sťahujú sa tam mladé rodiny s deťmi

Obec vďačí za svoj rozmach dobrej polohe neďaleko krajského centra a flexibilnej samospráve, ktorá dokázala rýchlo reagovať na požiadavky nových stavebníkov. Mestské maniere prisťahovalcov sa im darí zladiť s predstavami domorodcov o tradičnom bývaní. Starosta obce Miroslav Angelovič uviedol, že obec je mladá, stále sa rozvíja. Sťahujú sa sem mladé rodiny s deťmi. Na viacerých miestach pribudli nové rodinné domy. V časti Čerešňov je okolo 30 novostavieb. V časti Priečne práve prebieha kolaudácia, vyrástlo tu asi 40 domov.

Na individuálnu výstavbu má obec pripravené ďalšie územie Podroveň, kde je 120 stavebných pozemkov. Angelovič zasadol na starostovskú stoličku v roku 2004. Bolo to práve v čase, keď sa v obci začalo stavať v nebývalom tempe. Spomína, že zo začiatku mali stavebníci dosť starostí s výstavbou domov. Keď sa do nich nasťahovali, začali predkladať svoje požiadavky. Tie majú aj obyvatelia starej časti, preto obec musí ísť „na rýchle otáčky“. V minulom programovacom období bola obec úspešná vo viacerých projektoch a dokázala získať financie na významné investície.

Vodovod aj chodníky

„Výstavba vodovodu nás stála 1,285 milióna eur, projekt podporilo ministerstvo životného prostredia. V nových častiach obce sme postavili vodovod a prípojky. Za obcou sme vybudovali vodojem, aby sme mali zásobu vody na istý čas. Na vodovod máme napojených 90 percent domácností. Kanalizáciu sme postavili tiež s finančnou podporou rezortu životného prostredia v objeme zhruba 4,360 milióna eur,“ uviedol starosta. To si vyžiadalo aj opravu rozkopaných ciest.

V starej časti obce sa im podarilo vybudovať v prvej etape kilometer chodníkov, projekt podporilo ministerstvo pôdohospodárstva. Na druhú etape chodníkov v dĺžke asi 300 metrov im prispela Miestna akčná skupina (MAS) Šafrán, ktorá združuje obce s cieľom ich rozvoja. Súčasťou chodníkov bola aj dažďová kanalizácia. Požiadavky na chodníky v starej časti obce sa im podarilo naplniť na 95 percent. Novým častiam chodníky zatiaľ chýbajú. Vedľa materskej školy stojí nové viacúčelové ihrisko. Zrodilo sa vďaka viaczdrojovému financovaniu.

Na ihrisku hrajú volejbal aj hokej

Časť peňazí dalo ministerstvo financií, pomohol Prešovský samosprávny kraj a zvyšok dofinancovali z vlastných peňazí. „Hrá sa tam futbal, volejbal, nohejbal, hokejbal, v zime robíme ľad, hrá sa tam večer hokej a deti sa majú kde korčuľovať,“ povedal Angelovič. Obec urobila aj rekonštrukciu verejného osvetlenia v objeme 89 000 eur. „Chceme budovať osvetlenie aj v nových častiach obce. Čakáme, či nebudú vyhlásené nové výzvy z eurofondov. Ak nie, budeme musieť dať vlastné zdroje,“ prezradil ďalšie plány starosta.

Pustili sa aj do rekonštrukcie interiéru kultúrneho domu, kde sa menila podlaha, okná, sociálne zariadenia a vykurovanie. Časť finančných prostriedkov získali od MAS Šafrán. Chcú opraviť vstup do obecného úradu a z nových výziev získať zdroje na zateplenie budovy a pristaviť priestory na archív a klub pre dôchodcov. V obecnom zastupiteľstve sú ľudia zo starej aj novej časti. Snažia sa vyhovieť požiadavkám jedným aj druhým a vzájomne ich zladiť.

Môže vás zaujímať:

Zaujímavosti o Teriakovciach pri Prešove: Pečú tam vychýrený chlieb, v obci však nemajú starú kroniku!

Kaštieľ pri Prešove upútal pozornosť v zahraničí: Zaradili ho medzi 7 najromantic­kejších hotelových destinácií

V Sklade soli na Solivare sa chystá ďalšia zaujímavá akcia: Podrobný program, na čo sa do neskorých hodín tešiť

GALÉRIA: Obec neďaleko Prešova zažíva boom. Je lákadlom pre mladé rodiny s deťmi
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM