Ľubomír Hudačko Rôzne

Dedina pri Prešove sa hrdí raritou a... majú v tom prsty ženy!

História obce Hrabkov v okrese Prešov hovorí o niekdajšom kláštore, je známa vďaka hasičom aj v súťaži v jedení pirohov. Nedávno opravila za eurofondy školu, nutne potrebuje vyriešiť kanalizáciu. Od metropoly Šariša je vzdialený približne 20 kilometrov, má v súčasnosti 690 obyvateľov.

Ilustračný obrázok k článku Dedina pri Prešove sa hrdí raritou a... majú v tom prsty ženy!
Zdroj: Webnoviny.sk

Starosta obce Jaroslav Hovančák pripomína, že v okolí sú aj prírodné krásy. Jednou z nich je Prírodná pamiatka Hrabkovské zlepence či kopec Roháčka, odkiaľ je za dobrého počasia vidieť aj na Tatry.

„V kronike sa spomína, že tu u nás v Hrabkove kedysi stál kláštor. V dnešnej dobe už neexistuje, lebo okolo roku 1987 došlo k úplnej asanácii poslednej steny kaštieľa, kde zostala ruina jednej steny z kameňa. Padlo to vtedy na susediaci rodinný dom, a preto sa zlikvidovalo všetko,“ uviedol starosta obce Hrabkov Jaroslav Hovančák. Na mieste kláštora teraz stojí kríž a okolo neho sú lipy. Popri tomto mieste vedie hlavná cesta v obci, takže podľa starostu je dosť viditeľné.

Najväčšia priorita je kanál

Pod jednu strechu však dali materskú školu i škôlku. Museli však pristaviť aj ďalšie priestory, na čo si tiež požičali. Na väčšie investičné akcie odvtedy neostávajú peniaze. Ak sa im podarí v budúcom roku získať znova prostriedky z fondov, možno zateplia budovu úradu.

„Veľkým problémom je kanalizácia, ktorú sme začali robiť v roku 2007, no robíme ju iba vtedy, ak nám v rozpočte ostanú peniaze. Z eurofondov na to žiadať nemôžeme. Teraz máme uložený v zemi kanál asi za 200 000 eur, ale to sme len na samotnom začiatku. Toto však považujem za najväčšiu prioritu obce do budúcnosti,“ hovorí na záver Hovančák.

Rarita – ženské družstvo hasičov

Okrem futbalu a folklórneho súboru je v Hrabkove veľmi obľúbené aj hasičstvo. Každoročne sa v obci organizujú hasičské súťaže, pôsobí tu i obecný hasičský zbor a pochváliť sa môžu aj raritou medzi hasičskými družstvami. „Dobrovoľné hasičstvo v našej obci má dlhú tradíciu. Mali sme úspešných reprezentantov ešte za bývalej republiky v roku 1969, kedy naši rodáci v Rakúsku získali v hasičských súťažiach strieborný a bronzový odznak. Od toho sa odvíjala v ďalších rokoch činnosť dobrovoľnej požiarnej ochrany. Dnes máme družstvá mužov i žien. Pochváliť sa môžeme aj raritou v Prešovskom okrese – družstvom žien nad 30 rokov, ktoré úspešne reprezentuje obec každý rok nielen na Šarišskom pohári, ale aj na iných súťažiach,“ priblížil starosta obce Jaroslav Hovančák.

Pirohy o tri rohy

Obec je známa aj organizovaním súťaže v jedení pirohov s názvom Pirohy o tri rohy. Tie pripravuje desať žien z Hrabkova tak, aby bolo pri štarte súťaže nachystaných zhruba 4000 kusov. Časť z tejto dávky skonzumujú súťažiaci, zvyšok je pre návštevníkov. Na výrobu takéhoto množstva pirohov spotrebujú 80 kilogramov múky, 40 kg zemiakov, 8 kg bryndze, 80 vajec a k tomu je pre súťažiacich pripravených 15 litrov smotany.

V jedáckych súbojoch sa stretne 15 trojčlenných družstiev. Špecialitou tejto súťaže je, že zemiakovo-bryndzové pirohy sa môžu z misky vyberať len rukami, respektíve prstami, nesmie sa používať žiadny príbor a okrem toho podmienky sťaží poriadna dávka smotany.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM