Ľubomír Hudačko Správy

Dedina, ktorá v návale referendových výsledkov zaujala: Táto obec sa stala rekordérkou okresu!

Ôsme referendum je za nami. Kvôli nízkej účasti však bolo neúspešné. Krátko po hlasovaní sa zo všetkých strán na nás začali hrnúť všakovaké výsledky. Jedna dedina v návale čísiel z nášho okresu však zaujala.

Ilustračný obrázok k článku Dedina, ktorá v návale referendových výsledkov zaujala: Táto obec sa stala rekordérkou okresu!
Zdroj: Dnes24.sk

Referendum o rodine je pre nízku účasť neplatné. Aby to bolo naopak, muselo by mať viac než 50-percentnú účasť. K päťdesiatke sa však nevyšplhala a v mnohých krajoch či okresoch od nej bola aj poriadne ďaleko.

Účasť v Prešovskom kraji bola vyššia než celoštátny priemer. V kraji prišlo odovzdať svoj hlas až 32,31% oprávnených voličov. V Prešove sa k urnám vydalo 27,89% voličov. Viac čítajte TU. V Prešovskom okrese sa ale našla aj neveľká dedinka, kde sa do všeľudového hlasovania zapojila väčšina voličov. Okružná sa – na rozdiel od celoslovenskej účasti – cez päťdesiatku prehupla. Odovzdať svoj hlas prišlo 280 z 376 opráv­nených voličov, čo je 74,46% účasť. Podľa slov starostu Vladimíra Magáča takáto účasť v obci nie je prekvapením.

„Je to dedinka, ktorá je založená na princípe rodiny. Rodí sa nám tu pomerne veľa detí v manželstvách. Bolo to veľmi veľké oslovenie pre ľudí, takže hodnotu rodiny chceli potvrdiť. Veľmi dobre riešené to bolo aj od nášho pána farára, kde to mali občania dobre podané. Tu je obec založená na rodinných hodnotách. Všetkých nás to zomklo a bol som milo prekvapený. Ja som vedel, že v Okružnej bude vysoká účasť, ale nevedel som, že vyhráme pomer účasti v Prešovskom okrese. Tie hodnoty, o ktorých sa rozprávame a bijeme sa kvôli nim do pŕs, boli aj jasne v referende vyjadrené,“ uviedla na margo výsledkov hlava obce.

Ako ďalej vysvetlil, v obci sa pritom nič priekopnícke nerobilo, neboli tam žiadne veľké akcie ani kampane či presviedčania na to, aby ľudia hlasovať šli. „Nie, ľudia to majú v sebe a potrebovali dať vyjadriť nie to, že nemajú radi ľudí inej orientácie, ale potvrdiť rodinu. Aby deti ostávali, ako sa povie, s rodičmi. Aby oni mohli rozhodovať o týchto veciach a otázkach. Základ je, že obec je krásna, pod vrchmi a pod lesom. Rodinné hodnoty sú tu na prvom mieste,“ uzavrel starosta.

Pozrite aj ďalšie informácie o výsledkoch referenda!

Ako volili občania v známych obciach pri Prešove?

foto: obec Okružná

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM