Ľubomír Hudačko Správy

Dar prešovskej nemocnici: Monitory dychu určené pre malé bábätká!

Nadácia Križovatka do Perinatologického centra FNsP J. A. Reimana Prešov darovala dva monitory dychu Babysense II. Primárka oddelenia Iveta Reváková prístroje monitorujúce dýchanie novorodenca s radosťou prijala.

Ilustračný obrázok k článku Dar prešovskej nemocnici: Monitory dychu určené pre malé bábätká!
Zdroj: Dnes24.sk

Nadácia Križovatka vznikla v roku 2008 za účelom pomoci deťom ohrozených „Syndrómom náhleho úmrtia dojčiat“ (SIDS), ktorý spôsobuje náhlu smrť aj zdravých detí zastavením dychu počas spánku bez akýchkoľvek predchádzajúcich príznakov. Monitory majú veľký význam majú u predčasne narodených detí, ktoré sú najviac ohrozené syndrómom náhleho úmrtia. Slúžia ako prevencia SIDS.

Nadácia Križovatka daruje prístroje novorodeneckým oddeleniam na celom Slovensku a zapožičiava ich rodičom na domáce použitie. Monitor dychu Babysense II neustále sleduje dýchanie a dychové pohyby dieťaťa. V prípade, ak sa dýchanie zastaví na dobu dlhšiu ako 20 sekúnd, alebo ak sa dychová frekvencia zníži pod 10 dychov za minútu, Babysense II upozorní na tento stav zvukovým a svetelným signálom. Prístroj nemôže predísť nepravidelnému dychu či zástave, ale účinne a spoľahlivo kontroluje dýchanie a varuje rodiča v prípade ohrozenia dieťaťa.

Odborníci odporúčajú monitory dychu nielen ako preventívnu pomôcku pred SIDS, ale aj ako pomocníka, ktorý dokáže odhaliť iné problémy, ktoré sa u bábätiek môžu prejaviť napríklad plytkým dýchaním či apnoickými pauzami. Monitor dokáže tieto zmeny dýchania zachytiť, vyšle varovný zvukový a svetelný signál, aj keď priamo nemusí ísť o SIDS.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM