Michala Halásová Kultúra

Ďalšia premiéra v Divadle Jonáša Záborského: Seňora

Divadlo Jonáša Záborského v Prešove uvedie dnes večer na Malej scéne premiéru divadelnej hry Seňora, ktorá zachytáva životný príbeh mexickej maliarky Fridy Kahlo. Pôvodnú hru napísala Iveta Horváthová a vedenie divadla réžiu zverilo Mariánovi Peckovi.

Ilustračný obrázok k článku Ďalšia premiéra v Divadle Jonáša Záborského: Seňora
Zdroj: Dnes24.sk

Frida Kahlo žila v prvej polovici 20. storočia. Vďaka sugestívnym autoportrétom bola známa ako surrealistická maliarka, ktorá bola treťou ženou významného mexického maliara, predstaviteľa muralizmu Diega Riveru. Umelkyňa bola povestná svojím protirečivým správaním a názormi.

Inscenácia je mozaikou pocitov a fragmentov udalostí, ktoré tvoria osud jednej ženy, ktorý by podľa režiséra mohol byť podobný osudu inej možno i slovenskej ženy. Seňora je dramatickým portrétom ženského údelu, ale predovšetkým stvárnením chuti niečo dokázať, napriek nie príliš šťastnému osudu. "Život hlavnej hrdinky bol veľmi komplikovaný a napriek tomu veľmi inšpiratívny. Tá žena v šiestich rokoch prekonala obrnu v časoch, keď sa neliečila tak ako dnes. O jedenásť rokov neskôr mala ťažkú haváriu, komplet celú ju prebodla tyč. Napriek tomu chcela ísť ďalej,“ vysvetlil režisér.

V hre sa snažil upriamiť dôraz na jej životodarnú silu a buldodžiu vôľu žiť, ktorá môže byť pre mnohých povzbudením. "Robiť Fridu Kahlo, túto svojráznu a svojskú osobnosť, sa dá len vtedy, keď je v súbore niekto, kto má čosi s ňou spoločné. V divadle je taká herečka Janka Jurišincová, o ktorej som vedel. Jana pracovala s obrovským nasadením, pozerať sa na ňu bolo pre mňa veľkým zážitkom,“ povedal režisér. „Som veľmi rada, že som dostala túto možnosť takto spoznať Fridu Kahlo aj v sebe. Možno máme niečo spoločné, možno nie, ale bola to veľká bojovníčka a dúfam, že ľuďom ukážem jej tvár,“ povedala predstaviteľka hlavnej postavy Jurišincová.

V celej hre sa predstaví dovedna 11 hercov, ktorí si zahrajú aj viac postáv. V úlohe Diega, manžela hlavnej hrdinky, sa predstaví Michal Novodomský. Hudbu k inscenácii pripravil Róbert Mankovecký, autorom scény je Pavol Andraško a kostýmy navrhla Eva Farkašová.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM