Michala Halásová Samospráva

Revolučný počin radnice: Zoznámte sa s prešovským "gúglom"

Prešovská radnica, ako prvá na Slovensku, sprístupňuje verejnosti novú elektronickú službu – Prešovský register adries. Táto využíva prepojenie dostupných evidencií stavieb, evidencií vydaných súpisných a orientačných čísel a mapových podkladov.

Ilustračný obrázok k článku Revolučný počin radnice: Zoznámte sa s prešovským "gúglom"
Zdroj: Dnes24.sk

Vedeli ste o tom, že v meste Prešov sa nachádza 386 pomenovaných ulíc, námestí a verejných priestranstiev? Rozmýšľali ste niekedy, kde sa nachádzajú nové ulice ako ulica Pri Delni, Dlhá ulica, Buková, Hrabová alebo Brezová ulica? Aké nové adresy a stavby tam sú?

Odpoveď potrebujú vedieť nielen záchranári, hasiči, taxikári, rôzne verejné inštitúcie a úrady, ale aj ktorýkoľvek návštevník nášho mesta. Prešovská radnica, ako prvá na Slovensku, sprístupňuje verejnosti novú elektronickú službu – Prešovský register adries. Ide o zobrazovanie existujúcich informácií a mapových podkladov z vnútorného informačného systému, ktorý sa používa na mestskom úrade na výkon samosprávnych a­gend.

Mesto Prešov má viac ako 14.900 adries. Na mestskom úrade sa vylepšil vnútorný proces pri evidencii stavieb a pri vydávaní rozhodnutia o určení súpisného a orientačného čísla. Táto agenda je originálnou kompetenciou mesta a je primárnym zdrojom informácií o adresách na území celého mesta.

Ambíciou tohto projektu je, aby všetky nové stavby a ich adresy boli zakreslené v mape hneď ako je vydané úradné rozhodnutie o pridelení súpisného čísla. Tým sa zabezpečí okamžité sprístupnenie informácie o novovzniknutej adrese širokej verejnosti“, konštatovala hovorkyňa mesta Jana Jurčišinová.

Zámerom mesta je, aby všetky užitočné informácie, ktorými mestský úrad disponuje, či sú to evidencie, mapy, fotografie a iné dokumenty, boli sprístupnené verejnosti prostredníctvom internetu. Plánuje sa aj postupné dopĺňanie údajov o pamiatkach, ich fotografií a popisov, videí a neskôr aj nahrávok zvukového sprievodcu po meste.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM